Artikel

Susanne Kollin: Ditt kön påverkar fortfarande din lön

Kvinnornas lönedag påminner om de kvarstående löneskillnaderna mellan kvinnor och män i Finland. Trots små framsteg inom den offentliga sektorn visar en ny undersökning att arbetsmarknaden fortsätter vara kraftigt könssegregerad, med särskilt stora löneskillnader inom den privata sektorn.
Bild på Anna-Karin Tötterman, vice ordförande för Svenska Kvinnoförbundet

Anna-Karin Tötterman: Vi får aldrig glömma världens flickor!

Frihet, utbildning och välmående för flickor är förutsättningen för att vi i framtiden ska ha ett rättvist, hållbart och livskraftigt samhälle världen över. Den 11 oktober firar vi den internationella flickdagen för att uppmärksamma flickors särskilt utsatta situation.
Foto på Anna-Karin Tötterman

Anna-Karin Tötterman: Det är vi som är vårt samhälle

Den 1 oktober firas Miina Sillanpää-dagen och medborgarinflytandets dag. Den firas till minne av att det var 1 oktober 1906 som den nya lantdagsordningen trädde i kraft och gav alla medborgare, både män och kvinnor, allmän och lika rösträtt i Finland.
Bild på Ester Bjurs

Ester Bjurs: Jag är feminist och det borde du vara också

När vi kämpar för jämställdhet måste vi komma ihåg att alla grupper inte upplever förtryck på samma sätt. Feminism är inte bara en fråga om kön, utan även en fråga om hudfärg, socioekonomisk ställning, genusidentitet och så vidare. Idag på jämställdhetsdagen och Minna Canthdagen skriver vår praktikant Ester Bjurs om feminismen.

Nina Stubb: Att ”inte vara rasist” räcker inte

Rasismen är ett maktsystem som endast kan bekämpas genom att vi, de priviligierade som inte avviker från den vita normen, ser vår egen del i systemet. Att inte vara en rasist som utför rasistiska handlingar räcker inte - vi behöver aktivt agera antirasistiskt, skriver Nina Stubb i dagens blogginlägg som uppmärksammar veckan mot rasism.
Bild på Gun-Britt Karlsson, medlem i Svenska Kvinnoförbundets internationella utskott

Gun-Britt Karlsson: Inkludera kvinnor i de vetenskapliga rummen

Den 11 februari uppmärksammas den internationella dagen för kvinnor och flickor inom vetenskapen. Syftet med dagen är att öka mångfalden inom forskning genom att stärka kvinnors och flickors deltagande inom de vetenskapliga och tekniska disciplinerna.
Bild på Svenska Kvinnoförbundets vice ordförande Ramieza Mahdi

Ramieza Mahdi: Nolltolerans mot könsstympning - 12 000 flickor drabbas varje dag

Den 6 februari uppmärksammar vi den internationella dagen för nolltolerans mot könsstympning av flickor och kvinnor. Könsstympning av flickor och kvinnor medför stort lidande och utgör en allvarlig kränkning av flickors och kvinnors mänskliga rättigheter.
Bild på Sandra Al-Asadi, medlem i Svenska Kvinnoförbundets internationella utskott

Sandra Al-Asadi: Vi måste fortsätta kämpa för de mänskliga rättigheterna!

De mänskliga rättigheterna är ett väldigt aktuellt ämne just nu, både globalt men också här i Finland i och med stängningen av östgränsen. Den 10 december varje år firar vi den Internationella dagen för mänskliga rättigheter.
Bild på en kvinna som har handen uppsträckt framför sig som ett stop-tecken

Susanne Kollin: Finland måste bli bättre på att förhindra dödligt våld mot kvinnor!

Finland har länge återfunnits bland de mest otrygga länderna i Europa för kvinnor. Omkring 20 kvinnor mister årligen livet som en följd av våld i parrelationen. Den 25 november uppmärksammar vi den internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor.
Bild på Lovisa Östman, medlem i Svenska Kvinnoförbundets internationella utskott

Lovisa Östman: Männen med!

Mansdagen har potential att erbjuda en lämplig medelväg. Denna dag kan vi fira männen — framför allt de manliga förebilder som bidrar till ett mer rättvist och jämställt samhälle — men samtidigt också uppmärksamma sådana jämställdhetsproblem som ofta drabbar just män.