Artikel

Rådet nominerar bara män - EU-parlamentariker säger ifrån

Än en gång har rådet nominerat kandidater för toppositioner i EU:s finansvärld, och än en gång är alla män, som så ofta i den branschen. Det är dags att säga ifrån och stå upp för en bättre könsbalans, tycker Europaparlamentariker Nils Torvalds (SFP/ALDE) och Svenska Kvinnoförbundets ordförande Anna Jungner-Nordgren.

Världen törstar efter feministisk utrikespolitik

Vi behöver sätta in jämställdhet, trygghet för barn och familjer, skola och utbildning, etisk handel, klimatarbete och resursomfördelning i det utrikes- och säkerhetspolitiska arbetet, säger Karin Palmén.

Klimatförändringen är en jämställdhetsfråga

Vi bör hålla i minnet att vi inte kan bromsa den globala uppvärmningen utan att samtidigt aktivt jobba för att förbättra jämställdheten, säger Frida Sigfrids.

Vi måste satsa på de utsatta barnen

Tiotusentals barn mår dåligt i välfärdsstaten Finland. De mobbas, de måste utstå näthat, de får ty sig till psykiatrisk vård och det finns barn och unga som måste gå och lägga sig hungriga. Det är dags för skutan Finland att ändra färdriktning mot mjuka värden, säger Pia-Lisa Sundell.

En ambitiös familjeledighetsreform är en investeringsprioritering

Vårt nuvarande system utgår från kärnfamiljen som vi är vana vid att den ser ut, trots att det i dag finns en mångfald av familjekonstellationer att ta i beaktande, säger Anna Jungner-Nordgren och Anders Adlercreutz.

En yrkeskunnig och trygg personal är trumfkortet

En familjeledighetsreform skulle innebära flexibilitet i familjen och ett steg för kvinnorna att vara mera delaktiga i arbetslivet. Den ger också papporna mera tid för att vara hemma med sina barn, säger Helena Lesch-Saarinen

Mindre burka, mera jobb

De som är intresserade av att jobba för invandrarkvinnors rättigheter borde fokusera på vad de har i plånboken, inte på huvudet, säger Ida Schauman.

Ett jämlikt arbetsliv kräver en familjeledighetsreform

En reform av föräldraledigheten är nödvändig av flera skäl. För att vi ska ha ett mer jämlikt arbetsliv. För att vi ska ha en mer konkurrenskraftig ekonomi. Och för att våra familjer – föräldrar och barn – ska må bättre, säger riksdagsledamot Anders Adlercreutz.

Anita Westerholm vill bli vice ordförande för Svenska Kvinnoförbundet

Anita Westerholm, 24 år, från Ekenäs i Raseborg kandiderar för posten som vice ordförande för Svenska Kvinnoförbundet. Westerholm studerar juridik och ekonomi, är stadsfullmäktigeledamot och II vice ordförande för stadsstyrelsen i Raseborg och vill se ett jämställt och välmående Finland.

Ett psykiskt välmående samhälle är ett ekonomiskt välmående samhälle

En kvalitativ mentalvård för alla är en av nyckelfaktorerna för en ökad sysselsättning i ett välmående Finland. Det är dags att vi investerar ordentligt i psykiskt välmående, säger Lotta Keskinen.