Förlängd pappaledighet

09.04.2005 kl. 10:00
Proposition 1 till Svenska Kvinnoförbundets årsmöte 2005 och motion 16 till partidagen

Delat ansvar i vårdnaden av barn är en konkret åtgärd för ett jämställt samhälle där även papporna ges rätt till föräldraskap.

Finland bör följa den nordiska modellen och förlänga pappaledighetstiden och införa en obligatorisk månad. En obligatorisk pappaledighet skulle ge fäderna rätt att vara med sina barn utan att samhället ifrågasätter detta. Samtidigt skulle barnen ges möjlighet att tillbringa tid med sin far på lika villkor som de nu har med sin mor.

Genom att normalisera pappors ledighet med sina barn skulle acceptansnivån för föräld-ralediga pappor öka och inställningen hos arbetsgivarna till pappor som väljer att vara hemma med sina barn skulle förbättras.

Pappamånaden skulle exempelvis kunna användas när som helst fram till det att barnet fyller tre år. Nu är förutsättningarna i pappaledighetssystemet stelt och betjänar bara de familjer där mödrarna återvänder till arbetet direkt då föräldraledighetstiden slutar.

Delat ansvar för skötseln av barn i familjerna återspeglar även kvinnans ställning på ar-betsmarknaden. En jämnare fördelning av frånvaron i arbetslivet skulle i högre grad lik-ställa kvinnor och män i arbetslivet.

Svenska riksdagsgruppens lagmotion om att förlänga föräldraledighet med tre månader är positiv och välkomnad. Svenska Kvinnoförbundet vill nu gå steget längre och komplettera föräldraledighetstiden med en obligatorisk pappaledighet eller en s.k. pap-pamånad.

På olika nivåer i samhället kunde man även i övrigt aktivt söka nya sätt att ta i beaktande papporna som jämlika vårdare och uppfostrare. Folkpensionsanstalten kunde informera tidigare och intensivare om pappaledigheten och erbjuda olika konkreta förslag om hur fördelningen av föräldraledigheten mellan pappan och mamman påverkar familjens in-komster.

Med hänvisning till ovanstående yrkar Svenska Kvinnoförbundet på att Svenska folk-partiet verkar för:

  • att konkreta åtgärder vidtas i samhället för att förbättra föräldrarnas möjligheter till delat ansvar i vårdnaden av sina barn.

  • att man i Finland följer modellen i de övriga nordiska länderna och förlänger den till fäder riktade inkomstbundna föräldraledigheten genom en obligatorisk s.k. pappamånad.

Svenska Kvinnoförbundet r.f.
Anna Lena Karlsson-Finne, förbundsordförande
Agneta Udd-Saarela, generalsekreterare

Partistyrelsens svar:

Pappaledigheten förändrades i början av 2003 och den förlängda pappaledigheten för-verkligades så att pappor förutom de tidigare 18 faderskapsledighetsdagarna fick två ex-tra veckor bonusledigt ifall de istället för mamman tog ut åtminstone de två sista veck-orna av föräldraledigheten. Den här formen av pappaledighet hade nordiska förebilder. Norge tog år 1993 i bruk en s.k. pappakvot och ett par år senare införde Sverige en pappamånad. Den norska benämningen pappakvot är träffande eftersom familjen förlo-rar förmånen om inte pappan utnyttjar den.

Enligt regeringspropositionen angående den förlängda pappaledigheten var målet med reformen att sporra föräldrar och då speciellt pappor att fördela föräldraledigheterna mera jämlikt. Samtidigt var det meningen att öka pappornas intresse för att utnyttja en större del av föräldraledigheten. Tyvärr visade de finländska familjerna ett svagt intresse för pappaledigheten och tills vidare har bara 2 % av alla nyblivna pappor utnyttjat den.

Den norska modellen där familjen förlorar förmånen om inte pappan utnyttjar den på-minner om Svenska Kvinnoförbundets motion om en s.k. obligatorisk pappaledighet. Partistyrelsen stöder förslaget på en förlängd pappaledighet samt förslaget att endast pappan ska ha möjlighet att ta ut den s.k. pappamånaden. Däremot motsätter sig parti-styrelsen förslaget om en obligatorisk pappaledighet, båda föräldrarnas ledighet ska uppmuntras istället för att genomföras med tvång.

Partistyrelsen anser att en jämnare fördelning av frånvaron i arbetslivet i högre grad skulle likställa kvinnor och män i arbetslivet. Med tanke på interaktionen mellan pappan och barnet är det också viktigt att pappan finns med i barnets vardag redan från början.

Partistyrelsens beslutsförslag:

  • att förlänga pappaledigheten och att uppmuntra våra representanter i riksdag och regering att arbeta för en större jämställdhet mellan föräldrarna i vårdnaden av barnet hemma,

  • att man i Finland följer modellen i de övriga nordiska länderna och förlänger den till fäder riktade inkomstbundna föräldraledigheten genom en månad som endast pappan kan ta ut.