Gäller lagen inte riksdagsmän?

24.01.2008 kl. 00:00
Pressmeddelande 24.1.2008

Idag har vi fått veta att 32 procent av kvinnorna som jobbar i riksdagen har utsatts för sexuella trakasserier och hela 15 procent blivit fysiskt antastande, enligt den utredning som forskaren Hertta Niemi gjort för riksdagen.

- Det här är allvarligt och chockerande med tanke på att riksdagen är det högsta beslutande organet i vårt land och per definition borde utgöra en förebild och framför allt följa de lagar som där stiftas. Det får inte finnas en dubbelstandard som gör att de högsta beslutfattarna i landet kommer undan med olaglig diskrimination. Jag utgår från att riksdagens ledning vidtar åtgärder omgående, säger Svenska Kvinnoförbundets förbundsordförande Sara Eklund.

Svenska Kvinnoförbundet noterar att riksdagen är aningen sent ute med uppgörandet av sin jämställdhetsplan och att detta är ett typexempel på hur viktiga jämställdhetsplaner är. Den nya jämställdhetslagen definierar att även utredningar om de faktiska förhållandena ska ingå i planen.

- Trakasserier, och speciellt sexuella trakasserier, är ofta relativt osynliga. Därför är det speciellt viktigt att de kartläggningar som jämställdhetslagen definierar faktiskt görs. De synliggör problem som annars lätt blir förbisedda och ignorerade, kommenterar Eklund.

Diskriminering är förbjuden såväl i grundlagen som i specifika lagar såsom jämställdhetslagen och lagen om likabehandling. Jämställdhet är även en viktig arbetsskyddsfråga. Finlands lagstiftning på jämställdhetsområdet har utvecklats betydligt de senaste åren, men Svenska Kvinnoförbundet efterlyser en strängare uppföljning av jämställdhetslagen, mer resurser till jämställdhetsenheten vid Social- och hälsovårdsministeriet samt en mer seriös inställning till jämställdhetsfrågor.

- Sexuella trakasserier är olagligt och det måste också våra parlamentariker inse. Det skall inte vara så att en parlamentariker är immun emot lagens krav och allmän hyfs, understryker Eklund.


För mer information:
Förbundsordförande Sara Eklund, 044 503 4074
Kvinnopolitisk sekreterare Petra Nystén, 045 657 9578