Systemet framom människan?

15.09.2007 kl. 00:00
Pressmeddelande 15.9.2007

De mest utsatta är de som straffas, konstaterade Svenska Kvinnoförbundets förbundsstyrelse då den sammanträdde i Helsingfors på lördagen. Den senaste tidens diskussioner kring kvinnolönerna, människorna bakom Thai-massageinrättningarna och statens budget för det kommande året har ett gemensamt tema: Systemen tenderar straffa kvinnorna. Nu är det dags för handling!

Svenska Kvinnoförbundet uppmuntrar kvinnorna inom offentliga sektorn att kämpa för sin rätt till att få betalt för det arbete de gör men tar avstånd från det sätt att spela ut branscherna mot varandra som förekommit. Det är dags att höja lönerna inom de kvinnodominerande branscherna och arbetsgivarnas första bud är ett steg på vägen, men räcker inte för att genast jämna den eftersläpning i lönerna som för tillfället råder. Regeringens löfte om 150 miljoner euro per år för nivåförhöjning inom den offentliga sektorn är ändå historiskt och bidrar hoppeligen till en höjning av lönerna. Arbetet med att eliminera skillnaden mellan mäns och kvinnors löner är dock långsiktigt och kräver handgripliga löneprogram.

Ensamförsörjarna fick i veckan känna på hur staten ger med ena handen och tar med andra. Förbättringen av ensamförsörjarnas situation, vilken också utlovades under riksdagsvalet, tar form genom att ensamförsörjartillägget för barnbidraget nu föreslås stiga från nuvarande 36,60 euro till 46,60 euro i månaden per barn fr.o.m. 1.1 2008. Det som social- och hälsovårdsministeriet naturligtvis inte säger är att mycket av denna höjning går om intet i och med att barnbidraget klassificeras som inkomst och därmed kan minska t.ex.. andra bidrag, såsom t.ex. utkomststödet. Rättvist? ”Man frågar sig vad det är för fel på vårt system då en i och för sig välkommen höjning på det här viset äts upp av verkningen den har på andra bidrag och avgifter. Barnbidraget som är en jämlik stödform till alla familjer borde inte klassas som inkomst,” säger förbundsordförande Sara Eklund.

Thaimassageinrättningarna i Helsingfors och de kvinnor som verkar i dem har diskuterats vitt och brett i medierna de senaste veckorna. Att inrikesminister Holmlund (saml) vill utreda eventuell skattebrottslighet i denna verksamhet är i sig bra, men Svenska Kvinnoförbundet ser en risk för att en dylik utredning endast kommer att förvärra situationen för de redan utsatta kvinnorna. Bevakningen av mänskliga rättigheter innebär också att se till utsatta kvinnors situation. Vad är verkligheten bakom att flera av dessa kvinnor måste livnära sig på sextjänster, får de det stöd och den hjälp av samhället som de skulle behöva? En grundlig utredning måste inkludera en helhetsbedömning som tar i beaktande även bakomliggande faktorer.

För mera information:
Förbundsordförande Sara Eklund 044-5034074 eller fornamn.efternamn@kvinnoforbundet.fi
Kvinnopolitisk sekreterare Petra Nystén 09-6930 7240, fornamn.efternamn@kvinnoforbundet.fi