Aktuellt

Bild på Svenska Kvinnoförbundets presidium med texten Svenska Kvinnoförbundet accepterar inte sexuella trakasserier, våld mot kvinnor eller rasism

Kvinnoförbundet accepterar inte sexuella trakasserier, våld mot kvinnor eller rasism

Svenska Kvinnoförbundet arbetar för att regeringen ska bekämpa våld mot kvinnor, sexuella trakasserier och annat osakligt beteende. Vi förutsätter att regeringen tar fram ett jämställdhetsprogram för regeringsperioden och tilldelar det tillräckliga resurser.
Bild på Svenska Kvinnoförbundets presidium Pia Sundell, Sari Somppi, Anita Westerholm och Ramieza Mahdi

Jämställdhetsarbetet måste ledas målmedvetet

Henrika Backlunds sommarprat om sin karriär inom försvarsmakten har gett upphov till diskussion i media och kommentarsfälten. Svenska Kvinnoförbundet anser att det är mycket viktigt att diskussionen om jämställdhets- och jämlikhetsarbete begås och att det inte får stanna där utan att arbetet behöver göras målmedvetet.
Ansök till Svenska Kvinnoförbundets utskott - Ansökan är öppen fram till den 22 maj 2023

Ansök till Svenska Kvinnoförbundets utskott!

Svenska Kvinnoförbundets utskott jobbar med att stärka förbundets profil och politik inom olika delområden såsom nationell jämställdhetspolitik, internationellt samarbete, förbundets organisation och ekonomi.
Anita Westerholm och Eva Biaudet

Biaudet och Westerholm: Vi behöver en feministisk utrikespolitik!

Om fyra dagar går Finland till val och väljer vilka som representerar oss i riksdagen och regeringen. Svenska Kvinnoförbundet anser att Finland under den kommande regeringsperioden ska anta en utrikespolitisk modell som mer systematiskt och målmedvetet främjar jämställdheten mellan könen.

Vägen till ett jämställt försvar - Låt möjligheterna tala

Henrika Backlund, Heidi Himmanen och Emilie Jäntti ser möjligheterna i ett jämställt försvar och en militärtjänstgöring som inte begränsas på basen av könet.
Anita Westerholm utanför riksdagen

Anita Westerholm: Vi måste främja jämställdhet inom teknologi och innovation!

Inför Jämställdhetsdagen den 19 mars uppmärksammar vi de stora utmaningarna inom teknologi och innovation för jämställdheten. Utmaningarna beror delvis på könssegregationen på arbetsmarknaden och kvinnors underrepresentation inom STEM-utbildningar och branscher.
Henrika (t.h.) och hennes mamma

Henrika Backlund: Vägen till ett jämställt försvar,  del 4

Verksamhetskulturen var formad enbart utifrån en maskulin norm och du skulle som kvinna passa in i den, och främst visa att du var lojal mot gruppen för att välkomnas.

Heidi Himmanen: Vägen till ett jämställt försvar, del 3

Mitt intresse för försvaret väcktes i högstadieåldern i början av 90-talet. Jag förstod att min mormor, som ofta berättade om sina upplevelser som lotta i kriget, och hennes generation hade gjort en stor insats för Finlands självständighet. De hade inget val men de tvekade inte. Jag kände att jag inte heller skulle tveka. Som tonåring kändes krig avlägset, även om det talades om kärnvapenhot och tredje världskriget.

Svenska Kvinnoförbundet: Ett starkt försvar är ett jämställt försvar!

Svenska Kvinnoförbundet beslöt under sitt årsmöte i Karleby att jobba för en reform av värnplikten och införa allmän värnplikt oavsett kön.

Henrika Backlund: Vägen till ett jämställt försvar, del 2

“Kvinnornas militärutbildning skall genomföras på alla nivåer i utbildningssystemet, integrerat och med så få specialarrangemang som möjligt. Det skall inte göras skillnad mellan män och kvinnor men de specialkrav krigstida uppgifter kräver, skall tas i beaktande. Varje uppgift skall besättas med en person som oberoende av kön uppfyller förutsättningarna för att klara av uppgiften. All utbildning och alla uppgifter skall vara tillgängliga för kvinnor”.