Artikel

Gör praktik hos oss våren 2025!

Gör praktik hos Svenska Kvinnoförbundet våren 2025!

Brinner du för politik och jämställdhetsfrågor? Studerar du kommunikation, samhällsvetenskaper eller genusforskning och har högskolepraktikstöd? Då är du kanske den vi söker!
Bild på Svenska Kvinnoförbundets ordförande Anita Westerholm

Förbundsordförandes julhälsning

Julen närmar sig, och Svenska Kvinnoförbundets ordförande Anita Westerholm reflekterar över året som gått – ett år fyllt av både utmaningar och framsteg. Läs hennes hälsning om gemenskap, kamp och hopp inför det nya året.
Bild på Svenska Kvinnoförbundets ordförande Anita Westerholm

Anita Westerholm: Medlingsförbud är en seger för kvinnors trygghet

Svenska Kvinnoförbundet välkomnar riksdagens beslut att förbjuda medling i fall av våld i nära relationer. Att avstå från medling i dessa fall är avgörande för att tydligt markera att våld aldrig kan rättfärdigas eller lösas genom kompromisser.
Bild på Anne Ahlefelt

Anne Ahlefelt: Hotade jämställdhetsplaner i småbarnspedagogiken – dags att agera för barnens bästa

Ett stort steg för jämställdheten – eller ett steg bakåt? När jämställdhets- och likabehandlingsplaner för småbarnspedagogiken blev obligatoriska i Finland, såg Anne Ahlefelt det som ett viktigt framsteg. Men nu hotas lagkravet av nedskärningar. Läs hennes tankar om varför vi inte har råd att kompromissa med barnens rätt till en jämlik start i livet.
Bild på Svenska Kvinnoförbundets ordförande Anita Westerholm

Anita Westerholm: Alarmerande inställningar bland unga män – Våld mot kvinnor kan aldrig rättfärdigas

Resultaten från en ny studie om mäns attityder till våld mot kvinnor i Finland väcker oro. Bland unga män (18–35 år) anser en av fyra att en kvinna kan förtjäna att utsättas för våld på grund av sin klädsel, sitt utseende eller sitt beteende. Totalt tycker 21% av männen så.
Bild på Ann-Helen Saarinen, medlem i Kvinnoförbundets jämställdhetspolitiska utskott

Ann-Helen Saarinen: Den mest omvälvande dagen i mitt liv

Dagen då ens första barn föds är för många föräldrar en dag fylld av glädje, förväntan – och kanske också oro. Men hur ser tryggheten ut för dagens blivande föräldrar i Finland? Ann-Helen Saarinen reflekterar över de omfattande förändringar som hotar vår förlossningsvård och frågar om vi är redo att riskera allt det stöd och de resurser som länge har gjort Finland till ett föredöme inom mödravård.
Bild på Svenska Kvinnoförbundets ordförande Anita Westerholm

Anita Westerholm: Världen behöver ett USA som står upp för flickors och kvinnors rättigheter

Tisdagens presidentval i USA är avgörande för kvinnors och flickors rättigheter – inte bara i USA utan globalt. USA:s framtida ledarskap påverkar arbetet för jämställdhet och mänskliga rättigheter världen över.
Bild på Svenska Kvinnoförbundets ordförande Anita Westerholm

Anita Westerholm: Kvinnor tjänar fortfarande mindre än män. Det måste få ett slut.

Idag på kvinnornas lönedag uppmärksammar vi den löneojämställdhet som fortfarande råder i Finland. En ny undersökning från social- och hälsovårdsministeriet visar att arbetsmarknaden i Finland är starkt könssegregerad, och löneklyftorna består – särskilt inom chefspositioner och kvinnodominerade yrken.

Susanne Kollin: Ditt kön påverkar fortfarande din lön

Kvinnornas lönedag påminner om de kvarstående löneskillnaderna mellan kvinnor och män i Finland. Trots små framsteg inom den offentliga sektorn visar en ny undersökning att arbetsmarknaden fortsätter vara kraftigt könssegregerad, med särskilt stora löneskillnader inom den privata sektorn.
Bild på Carola Bengs-Lattunen

Carola Bengs-Lattunen: Barnens rättigheter i fokus: FN:s barnkonvention som globalt verktyg

Världsdagen för barnets rättigheter är en påminnelse om att vi alla har ett ansvar att bidra till en bättre framtid för alla barn. I dagens blogginlägg skriver Carola Bengs-Lattunen, medlem i Svenska Kvinnoförbundets jämställdhetspolitiska utskott, om barnkonventionen och barnets rättigheter.