Artikel

Bild på Pia Sundell, förbundsordförande för Svenska Kvinnoförbundet

Pia Sundell: Hbtiq+-rättigheter urholkas med enskilda ministrar i spetsen

Den 17 maj uppmärksammas IDAHOT – en dag för att synliggöra det förtryck som hbtq+-personer fortfarande möter världen över. I Finland väljer regeringen att inte förbjuda omvändelseterapier, trots riksdagens stöd och tydliga mänskliga rättighetsprinciper. Svenska Kvinnoförbundet kräver handling – inte tystnad.
Foto på Svenska Kvinnoförbundets ordförande Anita Westerholm utanför biblioteket Odet i Helsingfors

Anita Westerholm: Könsstympning måste bekämpas!

Idag, på den internationella dagen för nolltolerans mot könsstympning, lyfter Svenska Kvinnoförbundets ordförande Anita Westerholm vikten av att bryta tystnaden kring denna grova kränkning av flickors och kvinnors rättigheter. Med den nya lagen i Finland som kriminaliserar könsstympning tas ett viktigt steg, men arbetet för att stoppa könsstympning måste fortsätta på bred front.
Bild på Svenska Kvinnoförbundets ordförande Anita Westerholm

Femtio kvinnor dör varje vecka av mäns våld i nära relationer i EU – Vi måste göra Europa tryggt för kvinnor!

Alla ska få leva sitt liv i trygghet, i hela EU. Det är av största vikt att det blir ett stopp på våldet mot flickor och kvinnor och att allt utnyttjande av kvinnor och barn slutar i EU.
Bild med texten My Voice My Choice - ääni aborttioikeudelle - en röst för aborträtten

My Voice My Choice - en röst för aborträtten

Mer än 20 miljoner kvinnor i Europa saknar tillgång till säkra aborter. Vi vet att abortförbud inte minskar antalet aborter - det gör dem farliga. Underteckna det europeiska medborgarinitiativet för att trygga aborträtten i Europa - tillsammans kan vi göra förändring!
Bild på Svenska Kvinnoförbundets ordförande Anita Westerholm

Anita Westerholm: 284 år till global jämställdhet är inte acceptabelt

Idag är det internationella kvinnodagen. Om utvecklingen fortsätter i samma takt som nu kommer det att ta 284 år att nå global jämställdhet - fram till år 2308, enligt en rapport från FN. Det här betyder att vi ännu är flera generationer av flickor och kvinnor från att ha lika möjligheter och rättigheter i samhället.
Bild på Svenska Kvinnoförbundets ordförande Anita Westerholm på riksdagshusets trappa

Anita Westerholm: Vi måste fortsätta arbeta för mänskliga rättigheter!

Människors lika värde och rättigheter är någonting som borde vara en självklarhet, men tyvärr är det långt ifrån vår verklighet. Vi måste fortsätta arbeta för mänskliga rättigheter.
Bild på Svenska Kvinnoförbundets presidium med texten Svenska Kvinnoförbundet accepterar inte sexuella trakasserier, våld mot kvinnor eller rasism

Kvinnoförbundet accepterar inte sexuella trakasserier, våld mot kvinnor eller rasism

Svenska Kvinnoförbundet arbetar för att regeringen ska bekämpa våld mot kvinnor, sexuella trakasserier och annat osakligt beteende. Vi förutsätter att regeringen tar fram ett jämställdhetsprogram för regeringsperioden och tilldelar det tillräckliga resurser.

Jämställdhetsfrågor måste vara på agendan

Internationella kvinnodagen infaller årligen den 8 mars för att uppmärksamma kvinnors utsatta situation världen över.

Sexuellt våld är ännu idag en form av krigsmetod

Historiskt sett har våldtäkt använts som en form av vapen i krig, forskning visar att sexuella övergrepp ökar i krig och väpnade konflikter.
Bild på Svenska Kvinnoförbundets ordförande Anita Westerholm

Anita Westerholm: Långsiktigt och systematiskt våldsförebyggande arbete krävs på alla nivåer!

Alla har rätt till ett liv i trygghet, till ett liv fritt från våld. Det här är någonting som tyvärr inte uppfylls i Finland. Våld mot kvinnor är ett av de största människorättsproblemen i vårt land. Den här veckan uppmärksammar vi FN:s internationella dag mot våld mot kvinnor.