Artikel

Bild på Sandra Al-Asadi, medlem i Svenska Kvinnoförbundets internationella utskott

Sandra Al-Asadi: Vi måste fortsätta kämpa för de mänskliga rättigheterna!

De mänskliga rättigheterna är ett väldigt aktuellt ämne just nu, både globalt men också här i Finland i och med stängningen av östgränsen. Den 10 december varje år firar vi den Internationella dagen för mänskliga rättigheter.
Bild på en kvinna som har handen uppsträckt framför sig som ett stop-tecken

Susanne Kollin: Finland måste bli bättre på att förhindra dödligt våld mot kvinnor!

Finland har länge återfunnits bland de mest otrygga länderna i Europa för kvinnor. Omkring 20 kvinnor mister årligen livet som en följd av våld i parrelationen. Den 25 november uppmärksammar vi den internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor.
Bild på Lovisa Östman, medlem i Svenska Kvinnoförbundets internationella utskott

Lovisa Östman: Männen med!

Mansdagen har potential att erbjuda en lämplig medelväg. Denna dag kan vi fira männen — framför allt de manliga förebilder som bidrar till ett mer rättvist och jämställt samhälle — men samtidigt också uppmärksamma sådana jämställdhetsproblem som ofta drabbar just män. 
Bild på Ann-Helen Saarinen, medlem i Kvinnoförbundets jämställdhetspolitiska utskott

Ann-Helen Saarinen: Lika lön för lika arbete är en grundläggande mänsklig rättighet

I år infaller kvinnornas lönedag i Finland lördagen den 4 november. Svenska Kvinnoförbundet uppmärksammar dagen med ett blogginlägg av Ann-Helen Saarinen om lönejämställdhet och lönesättningen inom kvinno- och mansdominerade branscher. Saarinen är medlem i Svenska Kvinnoförbundets jämställdhetspolitiska utskott.
Bild på Eva-Maria Strömsholm

Österbottens välfärdsområde inför HPV-tester som screeningmetod för livmoderhalscancer

För ungefär ett år sedan lämnade fullmäktigeledamot Eva-Maria Strömsholm in en motion till dåvarande Samkommunen för Österbottens välfärdsområde om att påbörja HPV-tester som screeningmetod för livmoderhalscancer. I dagens blogginlägg kan du läsa mera om HPV-tester som screeningmetod.

Vägen till ett jämställt försvar - Låt möjligheterna tala

Henrika Backlund, Heidi Himmanen och Emilie Jäntti ser möjligheterna i ett jämställt försvar och en militärtjänstgöring som inte begränsas på basen av könet.
Emilie Jäntti

Emilie Jäntti: Vägen till ett jämställt försvar, del 5

När jag ryckte in i Dragsvik i kontingent 2/21 var jag otroligt förväntansfull, motiverad och såg verkligen fram emot att frivilligt tjänstgöra för mitt land. Något jag hade talat om sedan jag var 12 år gammal; "Mamma detta skall jag göra när jag blir stor".
Henrika (t.h.) och hennes mamma

Henrika Backlund: Vägen till ett jämställt försvar,  del 4

Verksamhetskulturen var formad enbart utifrån en maskulin norm och du skulle som kvinna passa in i den, och främst visa att du var lojal mot gruppen för att välkomnas.

Heidi Himmanen: Vägen till ett jämställt försvar, del 3

Mitt intresse för försvaret väcktes i högstadieåldern i början av 90-talet. Jag förstod att min mormor, som ofta berättade om sina upplevelser som lotta i kriget, och hennes generation hade gjort en stor insats för Finlands självständighet. De hade inget val men de tvekade inte. Jag kände att jag inte heller skulle tveka. Som tonåring kändes krig avlägset, även om det talades om kärnvapenhot och tredje världskriget.

Henrika Backlund: Vägen till ett jämställt försvar, del 2

“Kvinnornas militärutbildning skall genomföras på alla nivåer i utbildningssystemet, integrerat och med så få specialarrangemang som möjligt. Det skall inte göras skillnad mellan män och kvinnor men de specialkrav krigstida uppgifter kräver, skall tas i beaktande. Varje uppgift skall besättas med en person som oberoende av kön uppfyller förutsättningarna för att klara av uppgiften. All utbildning och alla uppgifter skall vara tillgängliga för kvinnor”.