Artikel

Vi måste satsa på de utsatta barnen

Tiotusentals barn mår dåligt i välfärdsstaten Finland. De mobbas, de måste utstå näthat, de får ty sig till psykiatrisk vård och det finns barn och unga som måste gå och lägga sig hungriga. Det är dags för skutan Finland att ändra färdriktning mot mjuka värden, säger Pia-Lisa Sundell.

En yrkeskunnig och trygg personal är trumfkortet

En familjeledighetsreform skulle innebära flexibilitet i familjen och ett steg för kvinnorna att vara mera delaktiga i arbetslivet. Den ger också papporna mera tid för att vara hemma med sina barn, säger Helena Lesch-Saarinen

Mindre burka, mera jobb

De som är intresserade av att jobba för invandrarkvinnors rättigheter borde fokusera på vad de har i plånboken, inte på huvudet, säger Ida Schauman.

Ett jämlikt arbetsliv kräver en familjeledighetsreform

En reform av föräldraledigheten är nödvändig av flera skäl. För att vi ska ha ett mer jämlikt arbetsliv. För att vi ska ha en mer konkurrenskraftig ekonomi. Och för att våra familjer – föräldrar och barn – ska må bättre, säger riksdagsledamot Anders Adlercreutz.

Ett psykiskt välmående samhälle är ett ekonomiskt välmående samhälle

En kvalitativ mentalvård för alla är en av nyckelfaktorerna för en ökad sysselsättning i ett välmående Finland. Det är dags att vi investerar ordentligt i psykiskt välmående, säger Lotta Keskinen.

Till alla flickor

Jag vill ha sänkt skatt för mensskydd. Tamponger och bindor ska inte klassas eller beskattas som lyxvaror. Momsen på mens- och inkontinensskydd ska sänkas från 24 procent till 10 procent, säger Bella Alén.

Regeringen Sipiläs ekonomiska politik har varit ojämställd

Regeringsprogrammet styr i högsta grad politiken. Därför är regeringsprogrammet centralt och därför ska jämställdhetsfrågor tas upp redan i början av förhandlingarna och förhandlas parallellt, säger Barbara Heinonen.

Ekonomisk jämställdhet kräver beslut

Om vi ser på arbetsmarknaden och på löne- och pensionsutvecklingen är jag övertygad om att familjeledighetsreformen är den reform som är av störst strategisk betydelse och som har de längst gående positiva effekterna på all form av jämställdhet, säger Mikaela Nylander.

Vård blev vanvård

Nu är det på tiden att äldrevården prioriteras då resurserna fördelas, säger Gunvor Brettschneider.

Dags för trygghet!

Alla har rätt till trygghet, oberoende av vem man är. Man ska kunna känna sig trygg på jobbet, i skolan, då man rör sig ensam utomhus kvällstid och i alla skeden av livet. Vi får aldrig acceptera ett samhälle där rädsla, kriminalitet eller ojämlikhet påverkar vårt beteende, säger Sari Somppi.