Tillgängliga och inkluderande mödra- och barnrådgivningstjänster är en grundläggande del av ett rättvist och jämställt samhälle. För att alla föräldrar och familjer ska få likvärdigt stöd behövs ett förbättrat fokus på jämställdhet, mångfald och tillgång till stödinsatser inom mödra- och barnrådgivningarna i hela landet.
Detta omfattar att erbjuda stöd för ett jämställt föräldraskap redan under graviditeten, beakta familjers olika sammansättningar samt stärka kompetensen inom sexual- och reproduktiv hälsa och omsorg.
Tillgång till rådgivningstjänster i hela landet: Rådgivningstjänster ska finnas tillgängliga i hela Finland för alla som planerar eller väntar barn.
Jämställdhet och likabehandling i rådgivningen: Kompetensen inom jämställdhet och likabehandling på rådgivningen stärks, så att rådgivningen kan stötta ett mer jämställt föräldraskap genom att inkludera båda eller alla föräldrars roll före, under och efter graviditeten.
Stöd för jämställt föräldraskap från början: Rådgivningen ska aktivt främja ett jämställt föräldraskap och ett delat omsorgsansvar redan från graviditetens början, genom att ge föräldrarna stöd och vägledning i sitt gemensamma ansvar.
Familjemångfald i rådgivningstjänsterna: I rådgivningstjänsterna bör mångfalden av familjer beaktas, och tjänsterna bör även utvecklas så att de stöder ensamstående som planerar barn eller familjer med flera föräldrar.
Kontinuitet och stöd i fertilitetsvården: Fertilitetsbehandlingar som påbörjats privat ska kunna fortsätta offentligt, och samtalsstöd ska erbjudas för att ge hjälp och trygghet till ofrivilligt barnlösa. Alla ska ha rätt till fertilitetsvård oberoende av familjekonstellation. Vi vill att fertilitetsvården utvecklas för att säkerställa jämlikhet och inkludering, där alla får likvärdigt stöd och möjligheter till vård och behandling.
Tillgång till sexualrådgivning och -terapi: Sexualrådgivning med låg tröskel och behovsprövad tillgång till sexualterapi bör erbjudas via rådgivningen och hälsocentralen.
Samordning med andra stödtjänster: Mödrarådgivningen ska erbjuda en smidig och fungerande vägledning till andra stödtjänster som mentalvård, sexualrådgivning och socialtjänsten samt våldsförebyggande tjänster. Det tvärprofessionella samarbetet behöver fortsatt utvecklas.
Kultursensitiv och könsmedveten mödravård: Mödravården bör vara kultursensitiv och könsmedveten, med anpassningar för att möta olika kulturella bakgrunder, könsidentiteter och familjekonstellationer. Genom att erbjuda stöd som tar hänsyn till varje familjs unika behov skapar vi en trygg och inkluderande vårdmiljö för alla.
Krav på trygga och kvalitativa förlossningar: Vi kräver att välfärdsområdena vidtar krafttag för att säkerställa kvalitativa och säkra förlossningar nära familjerna. Det är oacceptabelt att stänga förlossningsavdelningar när vi istället behöver öka tillgången till vård som gör det möjligt för kvinnor att föda tryggt i sin närmiljö.
Tillräcklig tillgång till ambulanser och fältbarnmorskor: Vi kräver tillräckligt med ambulanser och ambulerande fältbarnmorskor i regionerna för att säkerställa att kvinnor får akut vård vid förlossning, särskilt där avstånden till närmaste förlossningssjukhus är långa.
Förlossningsförberedande verksamhet: Välfärdsområdena måste utveckla den förlossningsförberedande verksamheten. Blivande föräldrar ska ges möjlighet att besöka förlossningssjukhuset i förväg för att minska förlossningsrädsla och skapa trygghet inför förlossningen.
Förebyggande och vård av förlossningsskador: Vi kräver satsningar på att förebygga förlossningsskador och att det ska finnas tillgång till snabb och smidig vård för dem som drabbas.
Tillgång till fysioterapi efter förlossning: Alla välfärdsområden ska säkerställa tillgång till fysioterapitjänster för kvinnor efter förlossning, för att stödja återhämtning och rehabilitering samt behandla förlossningsrelaterade skador.