Beslut

Regeringen Sipiläs ekonomiska politik har varit ojämställd

Regeringsprogrammet styr i högsta grad politiken. Därför är regeringsprogrammet centralt och därför ska jämställdhetsfrågor tas upp redan i början av förhandlingarna och förhandlas parallellt, säger Barbara Heinonen.

Ekonomisk jämställdhet kräver beslut

Om vi ser på arbetsmarknaden och på löne- och pensionsutvecklingen är jag övertygad om att familjeledighetsreformen är den reform som är av störst strategisk betydelse och som har de längst gående positiva effekterna på all form av jämställdhet, säger Mikaela Nylander.

Vård blev vanvård

Nu är det på tiden att äldrevården prioriteras då resurserna fördelas, säger Gunvor Brettschneider.

Dags för trygghet!

Alla har rätt till trygghet, oberoende av vem man är. Man ska kunna känna sig trygg på jobbet, i skolan, då man rör sig ensam utomhus kvällstid och i alla skeden av livet. Vi får aldrig acceptera ett samhälle där rädsla, kriminalitet eller ojämlikhet påverkar vårt beteende, säger Sari Somppi.

Sex utan samtycke är våldtäkt

Jag vill se ett Finland som aktivt bekämpar våld och som efterlever det vi förbundit oss till. Jag vill se ett Finland som tydligt markerar att varje individ har självbestämmanderätt över sin kropp. Ännu finns inte det Finland, säger Anita Westerholm.

Trygga likvärdiga hälsovårdstjänster för alla högskolestuderande

Dagens studerande lider av koncentrationssvårigheter, sömnlöshet, depression och andra psykiska symptom. Alla högskolestuderande bör tryggas likvärdiga hälsovårdstjänster, säger Ulla Achrén.

Vad vi berättar är viktigt

Jämställdhet på arbetsmarknaden innebär att kvinnor och män har likvärdiga möjligheter till karriär och löneutveckling. För mig innebär jämställdhet också att det ska vara möjligt att kombinera yrkesarbete och karriär med familjeliv - oavsett kön, säger Marjo Österdahl.

Jungner-Nordgren: Europa måste intensifiera arbetet mot människohandel

- Det kommande finska EU-ordförandeskapet bör ägna full kraft åt att föra EU:s arbete mot människohandeln framåt, säger Jungner-Nordgren.

Glöm inte mångfalden i familjepolitiken!

”Kvinnor och män är jämställda.” Dessa fem ord tecknade den sittande regeringen för fyra år sen i sitt regeringsprogram. Det är också beskrivande för varför det inte gjordes något åt landets familjepolitik och varför inte arbetsmarknadspolitiken utvecklats i en mer jämställd riktning, säger Silja Borgarsdóttir Sandelin.

Vår dotter Nathalie gör oss stolta varje dag

För snart 22 år sen blev jag mamma för andra gången.  Vi fick en flicka som var perfekt på alla sätt. Redan efter några dagar blev det klart för oss att något var fel och efter en dag hemma blev det ilfart tillbaka till sjukhuset. Det blev en tung tid för en ung familj, jag var 21 år gammal tvåbarnsmor och förstod inte kanske vad allt som berättades innebar, säger Leena Nikkari-Östman.