Artikel

Bild på Ulla Achrén

Ulla Achrén: Vad betyder jämställdhet för mig

Jag har ofta fått frågan om vad jämställdhet betyder för mig. Då tänker jag på min barndom och tiden hemma med oss tre systrar, tiden med egna barn, dvs. två döttrar och två söner och på tiden under mina första år inom politiken. I dagens blogginlägg skriver Ulla Achrén om vad jämställdhet betyder för henne.
Bild på Ramieza Mahdi

Mahdi på SFP:s partidag: Vi måste skapa inkluderande arbetsmiljöer

Mer än någonsin prioriterar arbetsgivare i de stora innovativa företagen om mångfalds- och inkluderingsinitiativ där man investerar och lägger enorma resurser för att se till att deras team är konkurrenskraftiga och framgångsrika. Här på hemmaplan hör vi hela tiden det skrämmande realiteten om att Finlands arbetsföra befolkning kommer att minska med 75000 personer fram till 2030 och ändå är inte Finlands arbetsmarknad jämlikt.
Bild på Pia Sundell

Sundell på SFP:s partidag: Coronakrisen har ökat ojämlikheten bland barn och unga

Coronakrisen har betydande konsekvenser för barns, ungas och familjers välfärd. Barnets rättigheter och barns företräde gäller alla situationer, även under ett undantagstillstånd. Barnets rättigheter blir ofta åsidosatta under undantagsförhållanden och vid de åtgärder som vidtas vid undantagsförhållanden. Coronakrisen har allvarliga både nationella och globala konsekvenser för barn och barnets rättigheter.
Bild på Anita Westerholm

Westerholm på SFP:s partidag: Coronapandemin får inte bli en jämställdhetskris

Finland kommer på andra plats bland EU-länderna vad gäller kvinnors utsatthet för våld i nära relationer. Ungefär var tredje kvinna som varit i ett förhållande har blivit utsatt för våld som har utövats av en nuvarande eller före detta partner. Detta måste bekämpas och förebyggas, säger Svenska Kvinnoförbundets ordförande Anita Westerholm idag på SFP:s partidag.
Bild på Monica Asplund

Monica Asplund: Att få tiden att räcka till

Vi kvinnor har ofta svårt att hinna med allt vi vill. Och då gäller det att prioritera rätt. Fast många har ett stort intresse för samhällsfrågor, särskilt för saker som rör närmiljön, ger sig få in i politiken.

Vem är årets Fredrika?

I utmanande och avvikande tider blir samhällsmoderliga handlingar särskilt viktiga – för hela samhället och för många enskilda personer. Alldeles särskilt utsatta är samhällets minsta, våra barn och unga, och andra som befinner sig i en speciellt sårbar ställning på grund av coronapandemin. Nu söker vi en vardagshjälte.
Ansökan till Svenska Kvinnoförbundets utskott är öppen

Ansökan till Svenska Kvinnoförbundets utskott är öppen

Svenska Kvinnoförbundets utskott jobbar med att stärka förbundets profil och politik inom olika delområden såsom nationell jämställdhetspolitik, internationellt samarbete, förbundets organisation och ekonomi. Att sitta med i ett utskott är roligt, lärorikt och ett utmärkt tillfälle för dig som medlem att lyfta fram de frågor du tycker är viktiga.
Bild på Anita Westerholm

Anita Westerholm: En porrfri barndom för alla

Svenska Kvinnoförbundet vill att alla barn ska få en porrfri uppväxt och rätten att utveckla sin egen sexualitet utan porrindustrins påverkan. Förbundets årsmöte godkände i helgen en proposition om att höja säkerheten i skolorna, hemmen och kompisgänget så att barnen inte exponeras eller utsätter varandra för pornografiskt material.

Eva-Maria Strömsholm: Möjlighet till varierande idrotts- och hobbyverksamhet bör finnas för alla åldrar i alla kommuner

Alla bör få ha möjlighet att röra på sig och idrotta på jämställda villkor och det hör till allas rätt att få prova på olika former av hobbyer och idrottsgrenar för att själv upptäcka vilken som kanske passar just mig bäst eller som jag är mest intresserad av. Läs Eva-Maria Strömsholms inlägg på bloggen idag.

Målsägandestatus åt barn som bevittnat våld mot en närstående

Proposition 1 till Svenska Kvinnoförbundets årsmöte 2021