bild på en pappa som bär en flicka i famnen

Rhea Sundén: Det behövs positiva manliga förebilder

19.11.2021 kl. 10:36
Idag 19.11 uppmärksammar vi den internationella mansdagen. Läs Rhea Sundéns bloggtext om hennes tankar kring dagen.

Har du en man i ditt liv som du anser vara en positiv förebild? Det är dags att uppmärksamma honom och andra män. Idag den 19.11 är internationella mansdagen, och årets tema är ”Bättre relationer mellan män och kvinnor”. 

Själv har jag flera kära män i mitt liv som jag vill uppmärksamma. Den första är min pappa som under hela min barndom verkligen har agerat enligt årets tema. Jag och mina två systrar har aldrig behövt tänka att det inte finns någonting som vi inte kunde göra på grund av att vi är tjejer.  Jag vill uppmärksamma min make som varje dag visar vår son hur man kan vara manlig på ett mångsidigt sätt.  Min son som ännu är i startgroparna av hans väg till att växa upp och bli en man, vill jag inte bara uppmärksamma utan också lära ut att ta till sig av dagens tema. Jag vill prata om mansrollen och människors respekt för varandra,  även om jag fortfarande blir  frustrerad på misogynin och patriarkatet som hänger kvar. 

Den internationella mansdagen är ännu ett ganska okänt koncept i Finland och dagen finns inte i Helsingfors universitets almanacka. Även om jag anser att vi dagligen måste notera jämställdhetsarbete så önskar jag att vi i framtiden kan uppmärksamma den internationella mansdagen på samma sätt som den internationella kvinnodagen. Man kan ha många olika åsikter om Bernie Sanders men han summerar bra varför vi ska uppmärksamma denna dag, speciellt med tanke på  årets tema: “When men and women stand together for justice… we all win.” 

Ha en fin internationell mansdag!

 

Rhea Sundén 

medlem i internationella utskottet

Rhea Sundén