Blogg

På Kvinnoförbundets blogg publicerar vi inlägg som tangerar allt mellan himmel och jord i temaspåren jämställdhet och feminism, ibland skrivna av kvinnoförbundare, ibland av andra. Åsikter och perspektiv i bloggtexterna är skribenternas egna, inte förbundets.

 
Bild på Anna-Karin Tötterman, vice ordförande för Svenska Kvinnoförbundet

Anna-Karin Tötterman: Vi får aldrig glömma världens flickor!

Frihet, utbildning och välmående för flickor är förutsättningen för att vi i framtiden ska ha ett rättvist, hållbart och livskraftigt samhälle världen över. Den 11 oktober firar vi den internationella flickdagen för att uppmärksamma flickors särskilt utsatta situation.Läs mera »
Anna-Karin Tötterman
11.10.2024 kl. 09:00
Foto på Anna-Karin Tötterman

Anna-Karin Tötterman: Det är vi som är vårt samhälle

Den 1 oktober firas Miina Sillanpää-dagen och medborgarinflytandets dag. Den firas till minne av att det var 1 oktober 1906 som den nya lantdagsordningen trädde i kraft och gav alla medborgare, både män och kvinnor, allmän och lika rösträtt i Finland.Läs mera »
Anna-Karin Tötterman
01.10.2024 kl. 07:15
Bild på Ester Bjurs

Ester Bjurs: Jag är feminist och det borde du vara också

När vi kämpar för jämställdhet måste vi komma ihåg att alla grupper inte upplever förtryck på samma sätt. Feminism är inte bara en fråga om kön, utan även en fråga om hudfärg, socioekonomisk ställning, genusidentitet och så vidare. Idag på jämställdhetsdagen och Minna Canthdagen skriver vår praktikant Ester Bjurs om feminismen. Läs mera »
Ester Bjurs
19.03.2024 kl. 12:52

Nina Stubb: Att ”inte vara rasist” räcker inte

Rasismen är ett maktsystem som endast kan bekämpas genom att vi, de priviligierade som inte avviker från den vita normen, ser vår egen del i systemet. Att inte vara en rasist som utför rasistiska handlingar räcker inte - vi behöver aktivt agera antirasistiskt, skriver Nina Stubb i dagens blogginlägg som uppmärksammar veckan mot rasism.Läs mera »
Nina Stubb
21.03.2024 kl. 07:00
Bild på Gun-Britt Karlsson, medlem i Svenska Kvinnoförbundets internationella utskott

Gun-Britt Karlsson: Inkludera kvinnor i de vetenskapliga rummen

Den 11 februari uppmärksammas den internationella dagen för kvinnor och flickor inom vetenskapen. Syftet med dagen är att öka mångfalden inom forskning genom att stärka kvinnors och flickors deltagande inom de vetenskapliga och tekniska disciplinerna.Läs mera »
Gun-Britt Karlsson
11.02.2024 kl. 11:06
Bild på Svenska Kvinnoförbundets vice ordförande Ramieza Mahdi

Ramieza Mahdi: Nolltolerans mot könsstympning - 12 000 flickor drabbas varje dag

Den 6 februari uppmärksammar vi den internationella dagen för nolltolerans mot könsstympning av flickor och kvinnor. Könsstympning av flickor och kvinnor medför stort lidande och utgör en allvarlig kränkning av flickors och kvinnors mänskliga rättigheter. Läs mera »
Ramieza Mahdi
06.02.2024 kl. 11:11
Bild på Sandra Al-Asadi, medlem i Svenska Kvinnoförbundets internationella utskott

Sandra Al-Asadi: Vi måste fortsätta kämpa för de mänskliga rättigheterna!

De mänskliga rättigheterna är ett väldigt aktuellt ämne just nu, både globalt men också här i Finland i och med stängningen av östgränsen. Den 10 december varje år firar vi den Internationella dagen för mänskliga rättigheter.Läs mera »
Sandra Al-Asadi
10.12.2023 kl. 08:00
Bild på en kvinna som har handen uppsträckt framför sig som ett stop-tecken

Susanne Kollin: Finland måste bli bättre på att förhindra dödligt våld mot kvinnor!

Finland har länge återfunnits bland de mest otrygga länderna i Europa för kvinnor. Omkring 20 kvinnor mister årligen livet som en följd av våld i parrelationen. Den 25 november uppmärksammar vi den internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor.Läs mera »
Susanne Kollin
24.11.2023 kl. 07:00
Bild på Lovisa Östman, medlem i Svenska Kvinnoförbundets internationella utskott

Lovisa Östman: Männen med!

Mansdagen har potential att erbjuda en lämplig medelväg. Denna dag kan vi fira männen — framför allt de manliga förebilder som bidrar till ett mer rättvist och jämställt samhälle — men samtidigt också uppmärksamma sådana jämställdhetsproblem som ofta drabbar just män. Läs mera »
Lovisa Östman
19.11.2023 kl. 07:31
Bild på Ann-Helen Saarinen, medlem i Kvinnoförbundets jämställdhetspolitiska utskott

Ann-Helen Saarinen: Lika lön för lika arbete är en grundläggande mänsklig rättighet

I år infaller kvinnornas lönedag i Finland lördagen den 4 november. Svenska Kvinnoförbundet uppmärksammar dagen med ett blogginlägg av Ann-Helen Saarinen om lönejämställdhet och lönesättningen inom kvinno- och mansdominerade branscher. Saarinen är medlem i Svenska Kvinnoförbundets jämställdhetspolitiska utskott.Läs mera »
Ann-Helen Saarinen
03.11.2023 kl. 07:00
Bild på Eva-Maria Strömsholm

Österbottens välfärdsområde inför HPV-tester som screeningmetod för livmoderhalscancer

För ungefär ett år sedan lämnade fullmäktigeledamot Eva-Maria Strömsholm in en motion till dåvarande Samkommunen för Österbottens välfärdsområde om att påbörja HPV-tester som screeningmetod för livmoderhalscancer. I dagens blogginlägg kan du läsa mera om HPV-tester som screeningmetod.Läs mera »
Eva-Maria Strömsholm
09.10.2023 kl. 08:00

Vägen till ett jämställt försvar - Låt möjligheterna tala

Henrika Backlund, Heidi Himmanen och Emilie Jäntti ser möjligheterna i ett jämställt försvar och en militärtjänstgöring som inte begränsas på basen av könet. Läs mera »
Emilie Jäntti, Henrika Backlund, Heidi Himmanen
23.03.2023 kl. 13:16
Emilie Jäntti

Emilie Jäntti: Vägen till ett jämställt försvar, del 5

När jag ryckte in i Dragsvik i kontingent 2/21 var jag otroligt förväntansfull, motiverad och såg verkligen fram emot att frivilligt tjänstgöra för mitt land. Något jag hade talat om sedan jag var 12 år gammal; "Mamma detta skall jag göra när jag blir stor".Läs mera »
Emilie Jäntti
17.03.2023 kl. 12:44
Henrika (t.h.) och hennes mamma

Henrika Backlund: Vägen till ett jämställt försvar,  del 4

Verksamhetskulturen var formad enbart utifrån en maskulin norm och du skulle som kvinna passa in i den, och främst visa att du var lojal mot gruppen för att välkomnas.Läs mera »
Henrika Backlund
02.03.2023 kl. 10:12

Heidi Himmanen: Vägen till ett jämställt försvar, del 3

Mitt intresse för försvaret väcktes i högstadieåldern i början av 90-talet. Jag förstod att min mormor, som ofta berättade om sina upplevelser som lotta i kriget, och hennes generation hade gjort en stor insats för Finlands självständighet. De hade inget val men de tvekade inte. Jag kände att jag inte heller skulle tveka. Som tonåring kändes krig avlägset, även om det talades om kärnvapenhot och tredje världskriget. Läs mera »
Heidi Himmanen
23.02.2023 kl. 13:00

Henrika Backlund: Vägen till ett jämställt försvar, del 2

“Kvinnornas militärutbildning skall genomföras på alla nivåer i utbildningssystemet, integrerat och med så få specialarrangemang som möjligt. Det skall inte göras skillnad mellan män och kvinnor men de specialkrav krigstida uppgifter kräver, skall tas i beaktande. Varje uppgift skall besättas med en person som oberoende av kön uppfyller förutsättningarna för att klara av uppgiften. All utbildning och alla uppgifter skall vara tillgängliga för kvinnor”.Läs mera »
15.02.2023 kl. 12:25
Henrika backlund

Henrika Backlund: Vägen till ett jämställt försvar, del 1

“Kvinnor är inte tillräckligt stabila på det mentala planet” löd motiveringen då män tog ställning mot förslaget om att tillåta militärtjänstgöring för kvinnor på 1990-talet. Läs mera »
Henrika Backlund
09.02.2023 kl. 13:51

Isabel Flemming: Tänk på våra ukrainska medsystrar!

Tänk att en augustimorgon vakna till ljudet av vågor som slår mot stenarna och fiskmåsar som skriker i skyn. Att få dra undan gardinen från fönstret och mötas av strålande sol. Att få gå ut på en brygga och känna en sval bris på ditt ansikte. Att få vakna i ett land och på ett ställe där din största utmaning för dagen är att fundera ut vad du ska göra till middag.Läs mera »
Isabel Flemming
22.08.2022 kl. 15:28

Anne Ahlefelt: Våga tala om vaginor

Det gläder mig oerhört mycket att vi har blivit så mycket bättre på att lyfta fram och tala om sådant som specifikt berör oss kvinnor och som speciellt påverkar just våra liv. Jag är så stolt över oss kvinnor som aktivt lyfter fram menstruation och klimakteriet i olika diskussioner och sammanhang.Läs mera »
Anne Ahlefelt
05.04.2022 kl. 09:50
Heidi Himmanen

Heidi Himmanen: Som kvinna inom försvaret och tekniken – en reflektion på världsläget

När jag var i unga tonåren brukade vi ”vara och kriga” med min nästan 80-åriga mormor. Vi satt i hennes vardagsrum i Nedervetil och hon berättade om sina erfarenheter som Lotta Svärd i Lappland under andra världskriget. Hon hade blivit student i Rovaniemi år 1935, förstås som enda flickan i klassen. Hon hade läst tyska och kunde kommunicera med de tyska soldaterna. Sen brände de ner hennes hemstad och hon flydde till Kokkola.Läs mera »
Heidi Himmanen
31.03.2022 kl. 07:00
Carola Bäckström blogg

Carola Bäckström: Tankar kring motion

I somras började jag igen gå på gym. Under våren hade jag börjat jogga mera intensivt och lyckats få ena akillessenan skadad. Därför tänkte jag att det var dags att igen börja gå på gymmet. Det hade gått en vecka sedan jag fått mitt andra coronavaccin, så jag började. På sommaren gick jag regelbundet och det var skönt, för gymmet är luftkonditioneratLäs mera »
Carola Bäckström
14.01.2022 kl. 11:08

Mette Strauss: Löneutveckling för alla!

Den ena löneundersökningen efter den andra påvisar: vi har fortsättningsvis oförklarliga löneskillnader mellan kvinnor och män i vårt land som saknar annan vettig grund än att män uppenbarligen mera regelbundet både löneförhandlar och beviljas lönepåslag.Läs mera »
Mette Strauss
12.01.2022 kl. 17:55
Eva-Maria Strömsholm välfärdsområdesval trötthet bland vårdare

Eva-Maria Strömsholm: Trötta vårdare och bristen på vårdare – En utmaning man bör ta tag i nu

”Vi går i väntans tider”. Vi väntar på ett helt nytt val och vi väntar på vem som kommer att bli invald i de nya fullmäktige för välfärdsområdena runt om i Finland. Förhandsröstningen närmar sig med stormsteg, så även själva valdagen.Läs mera »
Eva-Maria Strömsholm
10.01.2022 kl. 14:30
Elisa Sagne-Ollikainen dagen för mänskliga rättigheter

Elina Sagne-Ollikainen: Dagen om mänskliga rättigheter påminner oss om ett arbete som behöver förstärkas

Mänskliga rättigheter och tryggandet av dem, bedömde Eleanor Roosevelt att skulle göras “nära hemmet” på de bekanta platser där vi befinner oss i vardagen. Det rör sig om arbetsplatser, skolor, allmänna platser, institutioner och våra hem, ja även den mest privata sfären.Läs mera »
Elina Sagne-Ollikainen
10.12.2021 kl. 00:00

Åsa Wallendahl: Våld mot kvinnor är ett samhällsproblem

Den 25 november är den internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor, en dag som uppmärksammats av Förenta nationerna och runt om i världen sedan 1999. Byggnader lyses upp i orange och kampanjer och evenemang för att höja medvetenheten ordnas i en strid ström. Våld mot kvinnor är ett globalt problem som har djup påverkan på individen, familjer och samhället.Läs mera »
Åsa Wallendahl
25.11.2021 kl. 08:00
bild på en pappa som bär en flicka i famnen

Rhea Sundén: Det behövs positiva manliga förebilder

Idag 19.11 uppmärksammar vi den internationella mansdagen. Läs Rhea Sundéns bloggtext om hennes tankar kring dagen.Läs mera »
Rhea Sundén
19.11.2021 kl. 10:36
Fotografi på blomblad och en skalad apelsin i mitten

Eva-Maria Strömsholm: Vårdpersonal borde oftare våga tala med kvinnan om gynekologisk cancer och barnlöshet

Psykosocialt stöd för alla cancerpatienter är viktigt redan i diagnosskedet. Att få en cancerdiagnos är ofta en stor chock och en kris i livet. Kvinnan är kanske mitt uppe i studier eller arbetsliv och vill bilda familj. Läs Eva-Maria Strömsholms blogginlägg om hur vi kan trygga livskvaliteten för kvinnor med gynekologisk cancer samt förbättra vårdpersonalens bemötande av de drabbade.Läs mera »
Eva-Maria Strömsholm
08.11.2021 kl. 14:46
Bild på Ann-Helen Saarinen

Ann-Helen Saarinen: Droppen som fick bägaren att rinna över

I dagens blogginlägg skriver Ann-Helen Saarinen, medlem i Svenska Kvinnoförbundets jämställdhetspolitiska utskott, om vårdkrisen, arbetsvillkoren och lönerna inom den kvinnodominerade vårdbranschen i skuggan av coronapandemin. Läs mera »
Ann-Helen Saarinen
01.11.2021 kl. 08:00
Bild på Nina Stubb, medlem i Svenska Kvinnoförbundets internationella utskott

Nina Stubb: FN, kvinnorna, freden och säkerheten

Idag på FN:s 76:e födelsedag skriver Nina Stubb, medlem i Kvinnoförbundets internationella utskott, ett blogginlägg om FN:s styrkor och svagheter, resolution 1325 om kvinnor, fred och säkerhet och om hur agendan kan framskrida genom enskilda, individuella möten. Läs mera »
Nina Stubb
24.10.2021 kl. 11:32
Bild på Ramieza Mahdi

Mahdi: Kvinnor måste få inflytande i fredsprocesser

Idag på FN:s internationella fredsdag skriver Ramieza Mahdi om FN:s nyaste rapport "Our Common Agenda" samt om behovet av att stärka kvinnors inflytande inom fred och säkerhet. Läs mera »
Ramieza Mahdi
21.09.2021 kl. 10:10
Bild på Ulla Achrén

Ulla Achrén: Vad betyder jämställdhet för mig

Jag har ofta fått frågan om vad jämställdhet betyder för mig. Då tänker jag på min barndom och tiden hemma med oss tre systrar, tiden med egna barn, dvs. två döttrar och två söner och på tiden under mina första år inom politiken. I dagens blogginlägg skriver Ulla Achrén om vad jämställdhet betyder för henne.Läs mera »
Ulla Achrén
02.06.2021 kl. 09:47
Bild på Monica Asplund

Monica Asplund: Att få tiden att räcka till

Vi kvinnor har ofta svårt att hinna med allt vi vill. Och då gäller det att prioritera rätt. Fast många har ett stort intresse för samhällsfrågor, särskilt för saker som rör närmiljön, ger sig få in i politiken.Läs mera »
Monica Asplund
19.05.2021 kl. 11:49

Eva-Maria Strömsholm: Möjlighet till varierande idrotts- och hobbyverksamhet bör finnas för alla åldrar i alla kommuner

Alla bör få ha möjlighet att röra på sig och idrotta på jämställda villkor och det hör till allas rätt att få prova på olika former av hobbyer och idrottsgrenar för att själv upptäcka vilken som kanske passar just mig bäst eller som jag är mest intresserad av. Läs Eva-Maria Strömsholms inlägg på bloggen idag. Läs mera »
Eva-Maria Strömsholm
30.03.2021 kl. 08:00
Bild på Ramieza Mahdi

Ramieza Mahdi: Rasism är en vardagsutmaning för många - inte endast en vecka om året

Idag uppmärksammar vi FN:s internationella dag mot rasism och diskriminering. För att förverkliga jämlikhet, jämställdhet och mänskliga rättigheter krävs det en politisk kamp. Vi behöver starka och specifika politiska strategier för att ta itu med strukturell rasism, skriver vice ordförande Ramieza Mahdi på bloggen idag.Läs mera »
Ramieza Mahdi
21.03.2021 kl. 09:39
Bild på Eva-Maria Strömsholm

Eva-Maria Strömsholm: Ta hand om kvinnohälsan – Viktigt att gå på cancerscreeningar och årliga kontroller

Vi vet alla att det är viktigt att ta hand om vår hälsa, både den fysiska men även den psykiska hälsan. I dagens samhälle är det inte så lätt att vare sig hinna med sig själv eller lyssna på sin egen kropp. Hela tiden krävs det någonting av oss, på jobbet, hemma, av barnen, i parförhållandet, av vänner, av kolleger och av samhället. För att orka i samma takt som samhället rusar framåt måste man tänka på sin egen hälsa, skriver Eva-Maria Strömsholm på bloggen idag. Läs mera »
Eva-Maria Strömsholm
09.03.2021 kl. 08:00
Bild på Eva-Maria Strömsholm

Eva-Maria Strömsholm: Satsning inom dagvård och skola bör vara de kommande årens största prioritet

Barn behöver få vara barn, få leka och få känna sig trygga. Barn behöver få möjlighet att vara på daghem och gå i skolan. I Finland har våra barn den möjligheten, vilket är någonting som vi bör vara stolta över, skriver Svenska Kvinnoförbundets kommunalvalskandidat Eva-Maria Strömsholm i bloggen idag. Läs mera »
Eva-Maria Strömsholm
22.02.2021 kl. 12:00
Bild på Pia Sundell

Pia Sundell: Beslutsfattare, satsa på kvalitativ eftisverksamhet!

Kvalitativ eftermiddagsverksamhet, eller ”eftis”, är en verksamhet som av någon orsak fått alldeles för lite uppmärksamhet i samhällsdebatten. Eftis är en viktig verksamhet som kvalitativt genomförd skyddar barn och ökar barns välmående, skriver vice ordförande Pia Sundell på bloggen idag. Läs mera »
Pia Sundell
23.02.2021 kl. 08:30
Bild på Anita Westerholm

Anita Westerholm: När deltagandet inte sker på lika villkor

Ingen ska utsättas för hatprat eller trakasserier. I dagens blogginlägg skriver förbundsordförande Anita Westerholm om hur viktigt det är att allas röst hörs i den offentliga debatten, att vi inte låter flickor och kvinnor tystas ner av hatprat och trakasserier. Vi måste trygga flickors och kvinnors möjlighet att delta på samma villkor på nätet och i den offentliga debatten, allt annat är ett misslyckande!Läs mera »
Anita Westerholm
11.01.2021 kl. 11:11

Pia Sundell: Nätmobbning – vi vuxna ska inte två våra händer

Det finns mycket vi vuxna kan göra för att förebygga den mobbning barn och unga utsätts för på nätet, säger Pia Sundell idag på FN:s internationella dag för avskaffande av våld mot kvinnor.Läs mera »
Pia Sundell
25.11.2020 kl. 10:15
Bild på Pia Sundell

Pia Sundell: Barnens framtid är i våra händer

Participation, provision, protection. Då man talar om FN:s konvention om barnets rättigheter, eller Barnkonventionen som den ofta kallas, nämns ofta tre P:n. Det är tre punkter som sammanfattar konventionens grundtankar som alla barn och vuxna borde känna till, skriver Pia Sundell på bloggen idag.Läs mera »
Pia Sundell
20.11.2020 kl. 08:00
Bild på Ramieza Mahdi

Ramieza Mahdi: Ojämställdhet är ett stort hinder för utvecklingen i världen

Varje år den 24 oktober firas FN-dagen över hela världen. Det har gått 75 år sedan Förenta Nationerna grundades efter andra världskriget som ett säkerhetsråd. Idag skriver Svenska Kvinnoförbundets vice ordförande Ramieza Mahdi om FN:s viktiga arbete bland annat med de globala målen för hållbar utveckling och med att säkerställa kvinnors sexuella och reproduktiva rättigheter, men också om personliga erfarenheter av FN:s fredsstyrkor i Somalia. Läs mera »
Ramieza Mahdi
24.10.2020 kl. 09:36
Bild på Ramieza Mahdi

Ramieza Mahdi: Kvinnlig könsstympning måste stoppas

Idag är det den Internationella flickdagen, en dag då vi uppmärksammar flickors rättigheter men också deras utsatthet världen över. Denna gång vill jag uppmärksamma könsstympning som utförs på flickor och kvinnor i många delar av världen, skriver Svenska Kvinnoförbundets vice ordförande Ramieza Mahdi i dagens blogginlägg. Läs mera »
Ramieza Mahdi
11.10.2020 kl. 09:00
Bild på Karin Cederlöf

Karin Cederlöf: Vi behöver kvinnliga beslutsfattare i kommunerna

“Women belong in all places where decisions are being made.” Budskapet av den nyligen hädangångna Ruth Bader Ginsburg, domare i USA:s högsta domstol, är aktuellt inför det finländska kommunalvalet. I dagens blogginlägg skriver Karin Cederlöf om vikten av att vi har kvinnliga beslutsfattareLäs mera »
Karin Cederlöf
29.09.2020 kl. 11:26
Bild på Henrik Wickström och Eva Biaudet

Sysselsättningspolitik kan inte göras utan jämställdhet

Vårens händelseförlopp och höstens fortsatta restriktioner tillsammans med en försiktighet att leva normalt, har en enorm negativ effekt på sysselsättningssituationen för alltför många. Statistiken för arbetslöshet visar redan nu att vårens ’’lockdown’’ drabbade unga kvinnor mest. I dagens blogginlägg skriver Eva Biaudet och Henrik Wickström om sysselsättningsåtgärder ur ett jämställdhetsperspektiv. Läs mera »
Eva Biaudet & Henrik Wickström
15.09.2020 kl. 13:43

Förra helgens ordförandeval

Det har gått en vecka sedan Svenska Kvinnoförbundets årsmöte och val av ny ordförande för förbundet. I dagens blogginlägg reflekterar ordförandekandidat och nyvalda vice ordförande Ramieza Mahdi över ordförandevalet. Läs mera »
Ramieza Mahdi
14.09.2020 kl. 11:26
Bild på Ramieza Mahdi

Ramieza Mahdi: Representation

Jag tror att de flesta håller med mig om att mångfald behövs i vårt samhälle. Företag, politiska partier och organisationer har insett att en mångfald av individer ger en konkurrenskraft, attraktivitet och lyfter organisationens image. Ändå upplever jag att det finns ett stort gap mellan mångfald och inkludering. Har ni funderat på vems villkor inkluderingen sker, frågar Ramieza Mahdi i dagens blogginlägg om mångfald och inkludering.Läs mera »
Ramieza Mahdi
03.09.2020 kl. 11:15
Bild på Anita Westerholm

Anita Westerholm: Inför totalförbud mot sexköp i Finland

Svenska Kvinnoförbundets vice ordförande Anita Westerholm lyfte upp jämställdhetsprogrammet och totalreformen av sexualbrottslagstiftningen i sitt anförande på SFP:s partifullmäktigemöte i helgen. Läs mera »
Anita Westerholm
24.08.2020 kl. 11:19
Bild på byksträck med kläder i regnbågens färger och texten love is love

LOVE IS LOVE

I juni firar vi pridemånaden, Pride month. Pridemånaden är en möjlighet att fredligt protestera och öka den politiska medvetenheten om den diskriminering och de orättvisor som fortfarande existerar.Läs mera »
Svenska Kvinnoförbundet
03.06.2020 kl. 09:30
Bild på Karin Cederlöf

Karin Cederlöf: Äldre rörelsehämmade kvinnor har åsidosatts

Äldres rättigheter har på sista tiden varit en brännande fråga. Coronakrisen har fört med sig en livlig debatt kring bemötandet av äldre och äldres möjligheter att delta i samhället. Idag skriver Karin Cederlöf från Svenska Kvinnoförbundet i Esbo om äldre funktionshindrades rättigheter på vår blogg. Läs mera »
Karin Cederlöf
02.06.2020 kl. 08:54
Bild på Gun-Britt Karlsson

Gun-Britt Karlsson: Syster Duktigs stafettlopp

I dagens blogginlägg delar Gun-Britt Karlsson, medlem i Kvinnoförbundets jämställdhetspolitiska utskott, med sig av sina personliga observationer kring temat duktig flicka. Populära webbinaret Diagnos duktig arrangeras i repris med anledning av intresset för ett angeläget tema. Seminarieserien Diagnos duktig - Hur kan vi frigöra oss från prestationsångesten och skapa balans i livet? arrangeras av Svenska Kvinnoförbundet i samarbete med Svenska Bildningsförbundet.Läs mera »
Gun-Britt-Karlsson
11.05.2020 kl. 11:05
Bild på Anne Ahlefelt

Anne Ahlefelt: Det är dags att vi satsar på flickorna - en lillasyster i taget

Det är klart och tydligt att vi inte kunnat hjälpa och stöda flickor med de utmaningar de ställs inför redan i en tidig ålder. Och om vi inte kunnat göra det under de så att säga ”normala” förhållandena, så undrar jag hur det är under dessa rådande tider. Ingen ska behöva känna sig ensam, någonsin. Idag skriver Anne Ahlefelt på Kvinnoförbundets blogg om de utmaningar som flickor ställs inför och om projektet På samma linje, där flickor får stöd och hjälp av en frivillig storasyster.Läs mera »
Anne Ahlefelt
29.04.2020 kl. 18:30
Bild på Pia Sundell

Pia Sundell: Finska ”sisun” lyfte sitt ansikte

”Nästa gång du skriver något, skriv något positivt. Människor behöver läsa positiva upplyftande saker”. Då jag fick den uppmaningen var min första tanke ”finns det något positivt att skriva om?” Som expert inom barn- och familjeärenden ser jag många saker som oroar mig. Jag är naturligtvis orolig för hur barn och ungdomar ska klara sin vardag under dessa undantagstider. Faktum är att många barn och unga har det jobbigt. Likaså många vuxna. Väldigt många människor kämpar just nu både i och för sin vardag, skriver Pia Sundell på bloggen idag. Läs mera »
Pia Sundell
16.04.2020 kl. 09:00
Bild på Marina Nygård

Marina Nygård: Ställ inte ekonomi och människoliv mot varandra

I de undantagstillstånd som nu råder är vår regering tvungen att ta tuffa beslut. Ju längre krisen fortgår, desto mera måste vi ta i beaktande också ekonomin. Hur djupt ner är vi beredda att låta ekonomin gå i sank? Det kan låta kallt och kalkylerande: hur kan ekonomin ha någon betydelse när vi talar om människoliv? Människoliv måste ju alltid vara mera värda än ekonomin. Idag skriver Marina Nygård på vår blogg om effekterna av den ekonomiska krisen.Läs mera »
Marina Nygård
06.04.2020 kl. 09:03
Bild på Monica Asplund

Monica Asplund: Lika lön för lika arbete?

Fortfarande finns det en skillnad mellan kvinnors och mäns löner, fastän man redan 1962 i lag stadgade om lika lön för både kvinnor och män. Det finns dock stora skillnader mellan löner för kvinnor och män i olika yrken, speciellt inom det privata näringslivet. Man har räknat ut att löneskillnaden för ekonomer är 11 %, medan den för jurister är 8 % och för diplomingenjörer 5 %. Idag på Minna Canth- och jämställdhetsdagen skriver Monica Asplund om lönejämställdhet på Kvinnoförbundets blogg.Läs mera »
Monica Asplund
19.03.2020 kl. 08:30
Bild på Catarina Silvander

Catarina Silvander: Vi behöver kvinnogemenskap

I dagens blogginlägg berättar Catarina Silvander om sin feministiska vandring och om vikten av att hitta en stärkande och stöjdande kvinnogemenskap. Läs mera »
Catarina Silvander
23.01.2020 kl. 14:23

Annami Rak-Häggblom: Ingen duktig flicka

I dagens blogginlägg delar Annami Rak-Häggblom, medlem i Kvinnoförbundets jämställdhetspolitiska utskott, med sig av sina personliga reflektioner kring temat duktig flicka. I januari arrangerar Svenska Kvinnoförbundet i samarbete med Svenska Bildningsförbundet seminarieserien Diagnos duktig - Hur kan vi frigöra oss från prestationsångesten och skapa balans i livet?Läs mera »
Annami Rak-Häggblom
17.01.2020 kl. 10:00

Ordförandes julhälsning 2019

Regeringen har som mål att göra Finland till ett ledande land i fråga om jämställdhet. Den globala uppmärksamhet som Finland fått i och med regeringspartiernas starka kvinnliga representation bidrar förstås till att Finland har all chans i världen att göra jämställdhet till sitt varumärke. Nu är det momentum för Finland att föra en politik som främjar kvinnors rättigheter, både i hemlandet och globalt. Läs mer i Anna Jungner-Nordgrens julhälsning på Kvinnoförbundets blogg.Läs mera »
Anna Jungner-Nordgren
16.12.2019 kl. 13:52
Bild på Ramieza Mahdi

Ramieza Mahdi: Stå upp för mänskliga rättigheter

Idag den 10 december uppmärksammas den internationella dagen för mänskliga rättigheter. Mänskliga rättigheter innebär rätt till yttrandefrihet, utbildning och till att söka asyl. De mänskliga rättigheterna omfattar medborgerliga, politiska, ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter. Alla människor, oberoende av etnicitet, religion eller sexuell läggning har rätt till liv, frihet, integritet och social trygghet. Det är ett misslyckande att så många människor ännu idag saknar fundamentala rättighet, exempelvis tillgång till ett värdigt liv fritt från förföljelse, fattigdom och tortyr.Läs mera »
Ramieza Mahdi
10.12.2019 kl. 10:15
Bild på Charlotta Asplund

Kärlek är inget brott

Det är inte särskilt roligt att tänka på en eventuell skilsmässa innan man gifter sig, men med färsk personlig erfarenhet anser jag att alla möjliga frågor som har med ekonomi, juridik och psykologi att göra i samband med skilsmässa och separation borde höra till allmänbildningen. Äktenskap är ändå en rätt vanlig företeelse i Finland - skilsmässa lika vanligt.  I dagens blogginlägg delar Charlotta Asplund med sig av sina tankar kring kärlek och skilsmässa. Läs mera »
Charlotta Asplund
09.12.2019 kl. 11:10

Pia Sundell: Barnets rättigheter – vuxnas ansvar

I dag på Barnkonventionens dag flaggar vi för barnets rättigheter. Den här dagen ska påminna oss om att barnets framtid ligger i våra händer. Det är vår skyldighet att ge över en värld där våra barn kan växa, utvecklas och ha det bra.Läs mera »
Pia Sundell
20.11.2019 kl. 08:33
Bild på Svenska Kvinnoförbundets vice ordförande Ann-Sofi Backgren

Women in East meet Women in West

I veckans blogginlägg delar Svenska Kvinnoförbundets vice ordförande Ann-Sofi Backgren med sig av sina erfarenheter från den 25:e internationella kvinnokonferensen East and West meet in Saint Petersburg, där hon representerade Kvinnoförbundets internationella utskott.Läs mera »
Ann-Sofi Backgren
21.10.2019 kl. 10:57
Bild på Johanna Pakkanen, generalsekreterare på Nytkis.

Män som hatar unga kvinnor

Idag gästbloggar Johanna Pakkanen, generalsekreterare på NYTKIS – Kvinnoorganisationer i samarbete, om unga kvinnors välmående, diskriminering och män som hatar unga kvinnor. Läs mera »
Johanna Pakkanen
14.10.2019 kl. 09:00

Jungner-Nordgren: #Metoo - vägen mot förändring

För att de verkligheter som avslöjades i samband med #metoo ska kunna försvinna till historieböckerna en gång för alla, är vi skyldiga dessa kvinnor, framtidens flickor och kvinnor och de kvinnor som inte gavs möjlighet att yppa sina erfarenheter, att föra en feministisk politik och fortsätta jobba för en omvälvande förändring. Läs mera »
Anna Jungner-Nordgren
08.10.2019 kl. 00:15

Pekingplattformen – 25 års kamp för kvinnors rättigheter

Idag gästbloggar Anniina Vainio, organisationschef på Kvinnoorganisationernas Centralförbund, om Pekingplattformen och medborgarorganisationernas Peking +25 rapport. Läs mera »
Anniina Vainio
25.09.2019 kl. 09:00

Jungner-Nordgren: Tillsammans kan vi bygga ett jämställt Finland

Återinförande av den subjektiva rätten till dagvård, en förnyelse av translagen och en reform av sexualbrottslagstiftningen så att definitionen av våldtäkt baseras på samtycke samt en länge efterlängtad familjeledighetsreform är några av Svenska Kvinnoförbundets målsättningar som finns med i det nya regeringsprogrammet. Läs mera »
Anna Jungner-Nordgren
08.06.2019 kl. 13:58

Dags för ett jämställt Europa!

Det finns idag en djup spricka mellan de EU-medlemsländer som står upp för humanism och demokrati och de som systematiskt kränker rättsstaten och medborgarnas rättigheter och vägrar ta ansvar för asylsökande.Läs mera »
Anna Jungner-Nordgren
14.05.2019 kl. 14:19

Det är dags för 100 kvinnor i riksdagen!

Med nuvarande takt har vi en jämställd riksdag först år 2060. Så här kan vi inte ha det! Det ska sitta minst lika många kvinnor som män i riksdagen, säger Anna Jungner-Nordgren, Svenska Kvinnoförbundets ordförande.Läs mera »
Anna Jungner-Nordgren
03.04.2019 kl. 08:27

Barnskötare är guld värda

Nu behövs åtgärder för att möjliggöra fortbildning av barnskötare. Fortbildning på svenska måste garanteras! säger Ulla Achrén.Läs mera »
Ulla Achrén
22.03.2019 kl. 11:19

Normkritik kan rädda liv

Fler flickor känner sig stressade i skolan, fler pojkar får sämre betyg. Arbetsmarknaden är könssegregerad. Fler kvinnor sjukskriver sig på grund av utmattning, fler män utsätts för och begår våldsbrott. Normkritik handlar om att ge människan fler möjligheter, inte färre, säger Runa Ismark.Läs mera »
Runa Ismark
21.03.2019 kl. 08:51

När skolvägen blir en mardröm

Jag vill jobba för ett samhälle där man inte tillåter mobbning eller diskriminering av något slag. Det är viktigt att politikerna står för dessa värderingar, säger Henrik Wickström.Läs mera »
Henrik Wickström
20.03.2019 kl. 09:56

Nolltolerans mot sexuella trakasserier i skolan!

Jag minns de lägre klasserna i grundskolan. När pojkarna började ”ta för sig”. Tafsa, håna tjejen som först fick bröst, smygtitta in i flickornas omklädningsrum. Det är då skyddet mot sexuella trakasserier måste fungera. Och det ska inte vara någon skillnad på personens kön, alla har rätt till sin integritet, säger Fredrika Åkerö.Läs mera »
Fredrika Åkerö
19.03.2019 kl. 09:47

Jag vill ha en intersektionell feminism!

I vårt jämställdhetsarbete behöver vi se de olika maktordningarna i vårt samhälle och jobba intersektionellt. Vi måste bekämpa alla former av orättvisor om vi ska nå jämlikhet, säger Ramieza Mahdi.Läs mera »
Ramieza Mahdi
16.03.2019 kl. 08:01

Tillåt män som har sex med män att donera blod

Ur ett jämställdhetsperspektiv är det inte rättvist att MSM-personer aldrig får donera blod ifall de lever i ett förhållande, medan resten av befolkningen får donera utan större hinder, säger Viveca Hansson.Läs mera »
Viveca Hansson
15.03.2019 kl. 08:03

Berövad livet

Det har visat sig att i länder där sexköp är lagligt måste man ändå ta hjälp av illegala ligor och metoder för att ha tillräckligt med kvinnor så att det motsvarar efterfrågan. De är inte där på gatan eller bordellen eller baren för att de inte kan tänka sig nåt bättre. De är där för att de är tvingade - av nöden, efterfrågan, hotet eller våldet, säger Nanna Rosengård.Läs mera »
Nanna Rosengård
14.03.2019 kl. 15:55

Världen törstar efter feministisk utrikespolitik

Vi behöver sätta in jämställdhet, trygghet för barn och familjer, skola och utbildning, etisk handel, klimatarbete och resursomfördelning i det utrikes- och säkerhetspolitiska arbetet, säger Karin Palmén.Läs mera »
Karin Palmén
13.03.2019 kl. 08:27

Klimatförändringen är en jämställdhetsfråga

Vi bör hålla i minnet att vi inte kan bromsa den globala uppvärmningen utan att samtidigt aktivt jobba för att förbättra jämställdheten, säger Frida Sigfrids.Läs mera »
Frida Sigfrids
12.03.2019 kl. 08:03

Vi måste satsa på de utsatta barnen

Tiotusentals barn mår dåligt i välfärdsstaten Finland. De mobbas, de måste utstå näthat, de får ty sig till psykiatrisk vård och det finns barn och unga som måste gå och lägga sig hungriga. Det är dags för skutan Finland att ändra färdriktning mot mjuka värden, säger Pia-Lisa Sundell.Läs mera »
Pia-Lisa Sundell
09.03.2019 kl. 08:03

En yrkeskunnig och trygg personal är trumfkortet

En familjeledighetsreform skulle innebära flexibilitet i familjen och ett steg för kvinnorna att vara mera delaktiga i arbetslivet. Den ger också papporna mera tid för att vara hemma med sina barn, säger Helena Lesch-SaarinenLäs mera »
Helena Lesch-Saarinen
07.03.2019 kl. 16:31

Mindre burka, mera jobb

De som är intresserade av att jobba för invandrarkvinnors rättigheter borde fokusera på vad de har i plånboken, inte på huvudet, säger Ida Schauman.Läs mera »
Ida Schauman
06.03.2019 kl. 13:52

Ett jämlikt arbetsliv kräver en familjeledighetsreform

En reform av föräldraledigheten är nödvändig av flera skäl. För att vi ska ha ett mer jämlikt arbetsliv. För att vi ska ha en mer konkurrenskraftig ekonomi. Och för att våra familjer – föräldrar och barn – ska må bättre, säger riksdagsledamot Anders Adlercreutz.Läs mera »
Anders Adlercreutz
05.03.2019 kl. 07:53

Ett psykiskt välmående samhälle är ett ekonomiskt välmående samhälle

En kvalitativ mentalvård för alla är en av nyckelfaktorerna för en ökad sysselsättning i ett välmående Finland. Det är dags att vi investerar ordentligt i psykiskt välmående, säger Lotta Keskinen.Läs mera »
Lotta Keskinen
03.03.2019 kl. 08:07

Till alla flickor

Jag vill ha sänkt skatt för mensskydd. Tamponger och bindor ska inte klassas eller beskattas som lyxvaror. Momsen på mens- och inkontinensskydd ska sänkas från 24 procent till 10 procent, säger Bella Alén.Läs mera »
Bella Alén
02.03.2019 kl. 08:02

Regeringen Sipiläs ekonomiska politik har varit ojämställd

Regeringsprogrammet styr i högsta grad politiken. Därför är regeringsprogrammet centralt och därför ska jämställdhetsfrågor tas upp redan i början av förhandlingarna och förhandlas parallellt, säger Barbara Heinonen.Läs mera »
Barbara Heinonen
28.02.2019 kl. 08:01

Ekonomisk jämställdhet kräver beslut

Om vi ser på arbetsmarknaden och på löne- och pensionsutvecklingen är jag övertygad om att familjeledighetsreformen är den reform som är av störst strategisk betydelse och som har de längst gående positiva effekterna på all form av jämställdhet, säger Mikaela Nylander.Läs mera »
Mikaela Nylander
26.02.2019 kl. 08:07

Vård blev vanvård

Nu är det på tiden att äldrevården prioriteras då resurserna fördelas, säger Gunvor Brettschneider.Läs mera »
Gunvor Brettschneider
24.02.2019 kl. 08:03

Dags för trygghet!

Alla har rätt till trygghet, oberoende av vem man är. Man ska kunna känna sig trygg på jobbet, i skolan, då man rör sig ensam utomhus kvällstid och i alla skeden av livet. Vi får aldrig acceptera ett samhälle där rädsla, kriminalitet eller ojämlikhet påverkar vårt beteende, säger Sari Somppi.Läs mera »
Sari Somppi
21.02.2019 kl. 08:01

Sex utan samtycke är våldtäkt

Jag vill se ett Finland som aktivt bekämpar våld och som efterlever det vi förbundit oss till. Jag vill se ett Finland som tydligt markerar att varje individ har självbestämmanderätt över sin kropp. Ännu finns inte det Finland, säger Anita Westerholm.Läs mera »
Anita Westerholm
19.02.2019 kl. 08:02

Trygga likvärdiga hälsovårdstjänster för alla högskolestuderande

Dagens studerande lider av koncentrationssvårigheter, sömnlöshet, depression och andra psykiska symptom. Alla högskolestuderande bör tryggas likvärdiga hälsovårdstjänster, säger Ulla Achrén. Läs mera »
Ulla Achrén
17.02.2019 kl. 08:12

Vad vi berättar är viktigt

Jämställdhet på arbetsmarknaden innebär att kvinnor och män har likvärdiga möjligheter till karriär och löneutveckling. För mig innebär jämställdhet också att det ska vara möjligt att kombinera yrkesarbete och karriär med familjeliv - oavsett kön, säger Marjo Österdahl.Läs mera »
Marjo Österdahl
14.02.2019 kl. 09:42

Glöm inte mångfalden i familjepolitiken!

”Kvinnor och män är jämställda.” Dessa fem ord tecknade den sittande regeringen för fyra år sen i sitt regeringsprogram. Det är också beskrivande för varför det inte gjordes något åt landets familjepolitik och varför inte arbetsmarknadspolitiken utvecklats i en mer jämställd riktning, säger Silja Borgarsdóttir Sandelin.Läs mera »
Silja Borgarsdóttir Sandelin
12.02.2019 kl. 08:02

Vår dotter Nathalie gör oss stolta varje dag

För snart 22 år sen blev jag mamma för andra gången.  Vi fick en flicka som var perfekt på alla sätt. Redan efter några dagar blev det klart för oss att något var fel och efter en dag hemma blev det ilfart tillbaka till sjukhuset. Det blev en tung tid för en ung familj, jag var 21 år gammal tvåbarnsmor och förstod inte kanske vad allt som berättades innebar, säger Leena Nikkari-Östman.Läs mera »
Leena Nikkari-Östman
10.02.2019 kl. 08:01

Den enes miljon - den andres depression

Då nyheterna om vanvård på äldreboenden basunerades ut blev jag verkligt illa till mods. Naturligtvis gick mina tankar främst till alla de äldre som bor på dessa hem och som utsätts för detta. Men jag blev också att tänka på de som jobbar vid de här hemmen. På vårdarna. På kvinnorna, säger Sandra Bergqvist.Läs mera »
Sandra Bergqvist
07.02.2019 kl. 08:01

Jämlik, trygg och rätt anpassad vård, tack!

Jag tror starkt på vår offentliga social- och hälsovård, som ger alla medborgare en grundtrygghet och en jämlik möjlighet att få vård och hjälp när det behövs, säger Veronica Rehn-Kivi.Läs mera »
Veronica Rehn-Kivi
05.02.2019 kl. 08:03

Jämställda samhällen är framgångsrika samhällen

Nästa riksdagsval knackar redan på dörren och min önskelista för kommande regering är lång. Vi behöver en familjepolitisk helhetsreform, en ny translag och en nationell rapportör för våld mot kvinnor, säger Eva Biaudet.Läs mera »
Eva Biaudet
31.01.2019 kl. 08:07

Om män, skam och jämställdhet

Jag har haft lyckan att växa upp omgiven av fantastiska människor, många av dem män. Men ingen av dem har egentligen någonsin känt att de uppfyllt den klassiska maskulina rollen som så ofta diskuteras idag, säger Simon Granroth.Läs mera »
Simon Granroth
30.01.2019 kl. 08:01

Ett mera jämställt och barnvänligt Finland

Söndagen den 14 april är det riksdagsval. De senaste fyra åren har utgjort ett synnerligen tråkigt undantag i det över hundraåriga arbetet för jämställdheten i vårt land, säger Anna-Maja Henriksson.Läs mera »
Anna-Maja Henriksson
29.01.2019 kl. 07:57

Dags för jämställdhet

Politik är ett pusselspel av drömmar, hopp och en vilja att förändra för att förbättra. Min dröm är ett Finland och ett Europa där alla hörs och där alla räknas, oavsett kön eller bakgrund.Läs mera »
Anna Jungner-Nordgren
07.01.2019 kl. 10:30

A woman’s place is not in the kitchen but in politics

I strongly believe that getting more women involved in politics is one way we change society and that way end harassment and violence against women, Anna Jungner-Nordgren says.Läs mera »
Anna Jungner-Nordgren
04.12.2018 kl. 12:07

Naisen paikka ei ole keittiössä, se on politiikassa

Uskon, että naisten poliittisen aktiivisuuden ja osallistumisen lisääminen muuttaa maailmaa ja auttaa lopettamaan naisiin kohdistuvan väkivallan ja häirinnän, Anna Jungner-Nordgren kirjoittaa.Läs mera »
Anna Jungner-Nordgren
04.12.2018 kl. 11:48