Carola Bäckström blogg

Carola Bäckström: Tankar kring motion

14.01.2022 kl. 11:08
I somras började jag igen gå på gym. Under våren hade jag börjat jogga mera intensivt och lyckats få ena akillessenan skadad. Därför tänkte jag att det var dags att igen börja gå på gymmet. Det hade gått en vecka sedan jag fått mitt andra coronavaccin, så jag började. På sommaren gick jag regelbundet och det var skönt, för gymmet är luftkonditionerat

Jag började iaktta de andra besökarna. Många av dem var unga män och nästan alla besökare var vältränade och i god form. Lite kände jag mig obekväm med mina några extra kilon på magen. Det finns ett skilt utrymme för damer, men där är utrustningen betydligt sämre än på den öppna sidan. Så därför valde jag att träna med den bättre utrustningen. 

Jag kom att tänka på det enkla gymmet i min arbetsgivares tidigare lokaler En morgon då jag kom till gymmet genast efter kl 7 kom en man och påtalade  mina rörelser. Jag beslöt att inte säga något, helt enkelt för att undvika besvär. Jag gjorde rörelser som en fysioterapeut visat mig, så jag visste att jag gjorde rätt. Kvinnor ska ha rätt att träna ostört, utan att någon stirrar eller kommenterar. Man ska kunna känna sig bekväm på gymmet. 

En allt större del av befolkningen är överviktig, mig själv inräknad. Också vi ska ha möjlighet att träna. Övervikt leder till ökade kostnader för hälsovården. Därför är alla förebyggande åtgärder välkomna. All slags motion förebygger sjukdomar som förorsakas av övervikt, i synnerhet diabetes 2. Motion kan också lindra klimakteriebesvär. Jag vill jobba för att alla ska ha en möjlighet till sunda levnadsvanor. Samhället borde stöda detta mera aktivt, till och med i form av någon slags coaching och personal trainer. På sikt innebär detta inbesparingar av pengar och minskat lidande på grund av sjukdom.  På så sätt frigörs mera resurser till att sköta sådana sjukdomar som inte kan förebyggas med förbättrade levnadsvanor. 

Nu har jag varit tvungen att ta paus med gymmet för det är stängt, men så fort läget  tillåter går jag dit igen. Nu är det joggande som gäller, med dubbade löpskor. Jag nådde nyligen ”elit running” på min sportklocka. Det om något sporrar mig att försöka, trots dåligt väder. 

Carola Bäckström

kandidat i välfärdsområdesvalet i Vanda-Kervo

Carola Bäckström