Kvinnor bör få mer information och möjlighet till samtal kring barnlöshet, sexualitet och klimakteriet efter att de drabbats av gynekologisk cancer.
Gynekologisk cancer är en allvarlig sjukdom som påverkar många kvinnor på olika sätt. Operationerna är ofta omfattande och kan medföra komplikationer. Behandlingarna är tunga och långvariga, och risken för återfall finns alltid. Ofta upptäcks gynekologisk cancer i ett sent skede, när metastaser redan hunnit sprida sig till andra delar av kroppen. Buken är ett stort och rymligt område, vilket gör att en tumör kan växa sig ganska stor innan några symtom märks. Dessutom är symtomen ofta diffusa, vilket gör det svårt för kvinnor att veta när de bör söka vård.
Varje cancerfall är unikt, och varje individ har olika behov. Därför ser behandlingarna olika ut för varje patient. När det gäller gynekologisk cancer, särskilt äggstockscancer, innebär behandlingen ofta en radikal operation – där livmoder och äggstockar opereras bort. Ibland har cancern redan hunnit sprida sig, vilket kräver att allt avlägsnas. I andra fall är det behandlingarna i sig som leder till att kvinnan går in i klimakteriet, vilket påverkar livskvaliteten för många.
Om kvinnan dessutom inte har barn sedan tidigare, eller önskar barn, kan det vara en stor sorg att bli ofrivilligt barnlös och samtidigt kastas in i klimakteriet. Barnlöshet är ett känsligt ämne för många. Att inte kunna få barn kan vara en tung förlust – och att samtidigt drabbas av cancer gör situationen ännu svårare.
Kvinnor bör få tydlig och tillräcklig information av sin läkare inför operationer och behandlingar, för att kunna förstå vad detta innebär. Det är viktigt att läkare för samtal om barnlöshet i god tid före behandlingen och diskuterar vilka möjligheter som finns.
Både nu och framöver är det avgörande att läkare och vårdpersonal pratar mer öppet om barnlöshet, klimakteriet och konsekvenserna av att operera bort livmoder och äggstockar. Det bör också finnas möjlighet till samtalsstöd och annan hjälp. Sexualrådgivning är särskilt viktig – många unga kvinnor som genomgår dessa ingrepp upplever nedstämdhet och ifrågasätter sin självbild.
Känslor och tankar kring cancer, klimakteriet, sexualitet och barnlöshet är ofta tunga att bära. Därför är det viktigt att vårdpersonalen tar upp dessa frågor vid mottagningsbesök och kontroller, så att kvinnan får möjlighet att tala med sakkunniga och få det stöd hon behöver. Livskvaliteten för kvinnor med gynekologisk cancer måste tas på allvar – också efter att den akuta behandlingen är över.
Eva-Maria Strömsholm, SFP
Sjukskötare
Kandidat i välfärdsområdesvalet Österbotten
Ersättare i Österbottens välfärdsområdes fullmäktige
Stadsfullmäktigeledamot i Vasa och kandidat i kommunalvalet
Vice ordförande för Gynekologiska Cancerpatienterna i Finland rf