När skolvägen blir en mardröm

20.03.2019 kl. 09:56
Jag vill jobba för ett samhälle där man inte tillåter mobbning eller diskriminering av något slag. Det är viktigt att politikerna står för dessa värderingar, säger Henrik Wickström.

Texten är skriven av Henrik Wickström, riksdagskandidat i Nylands valkrets, som en del av Kvinnoförbundets kampanj #dagsförjämställdhet. Du hittar vårt riksdagsvalsprogram här.

NÄR SKOLVÄGEN BLIR EN MARDRÖM 

Med jämna mellanrum kan vi i offentligheten läsa om mobbningsfall som skett i skolan, på jobbet eller på fritiden. Varje nyhet är alltid lika tråkig att läsa. Mobbning kan ha långtgående konsekvenser för en person.

Jag kan själv konstatera att vara en ung kille som är intresserad av teater som hobby inte alltid har varit så enkelt. Under min barn- och ungdom fick jag höra en hel del elaka kommentarer om mig. De här kommentarerna var osakliga och de kom från flera olika håll – på fritiden, under hobbyerna och i skolan.

Värsta tiden var kanske i början av högstadiet. Jag kommer ännu ihåg hur jag var nervös för att gå till skolan med rädsla för att råka ut för de elaka kommentarerna och de ”planerade övergreppen” igen. Det som hjälpte mig var just teatern samt långa promenader i min hemby Täkter. Dessa två aktiviteter blev mina andningsrum.

Då man upplever något obekvämt kan det kännas overkligt. Ibland har jag själv svårt att förstå vad som var skämt och vad som var mobbning. Jag kan medge att jag inte lyckades bemöta de elaka kommentarerna på rätt sätt. Det var först i 18-års åldern som jag började prata om det som jag fått höra öppet. Jag var den personen som låste in de otrevliga upplevelserna inombords. Det var efteråt tänkt mycket dumt gjort av mig. Om man upplever något som känns osakligt är det viktigt att direkt behandla det öppet tillsammans med någon.

När jag var i 15-årsåldern bestämde jag mig för att sikta in mig på att bli politiskt aktiv. Min målsättning var då att försöka arbeta för en trygg vardag i skolan – utan mobbning. Den orättvisa som jag kände ville jag få ur mig genom att stå upp för dem som hamnat i en svag position i samhället. Det är fortfarande den låga som brinner inom mig och som får mig att kandidera även i vårens riksdagsval.

Jag har analyserat de händelser jag varit med om. Jag måste konstatera att det jag fått höra och vara med om har lämnat sina spår samt påverkat mig som individ och min personlighet. Det har format den jag är idag. Jag är tacksam över att jag har vänner och bekanta runtomkring mig i dagsläget. Jag har uppnått saker och ting som jag aldrig trodde jag skulle uppnå. Det är jag otroligt tacksam för.

Jag vill jobba för ett samhälle där man inte tillåter mobbning eller diskriminering av något slag. Det är viktigt att politikerna står för dessa värderingar.

Till slut vill jag skicka en hälsning till alla dem som blir mobbade eller har någon gång mobbats: Du är bra och värdefull just precis som du är. Du kan nå stjärnorna bara du tror på dig själv och är ärlig mot dig själv. Det finns hopp och människor som tror på dig.

Henrik Wickström
Kandidat i riksdagsvalet 2019 i Nylands valkrets

Henrik Wickström