Pressmeddelande från Svenska Kvinnoförbundets årsmöte i Karis 2010

27.03.2010 kl. 17:35

Svenska Kvinnoförbundets årsmöte 2010 i Karis inleddes på lördagen med förbundsordförande Sara Eklunds hälsningstal. Årsmötet kommer att dra riktlinjer för förbundets politik, förbundsutveckling och agendor för det kommande året. Mötet kommer även att företa viktiga personval så som ordförandeval, samtidigt som mötesdeltagarna får uppleva allt det fina som systerskapet och medmänniskoskapet för med sig, sade Eklund.

- Systerskap, ledarskap och politik har inte att göra med hur gammal man är, varifrån man kommer eller vad man gör. Det handlar om en gemensam vision, om viljan att arbeta för det som är viktigt för oss alla. Det är vår styrka, konstaterade Eklund.

Under sitt hälsningstal lyfte förbundsordförande Sara Eklund upp devisen ”Frisinne, jämställdhet och medmänniskoskap” som hon lanserade när hon blev vald till förbundsordförande för tre år sedan. Medmänniskoskap är ett uttryck som Eklund har myntat för att lyfta fram att systerskapet är lika viktigt som broderskapet.

- Jämställdheten är vårt mål, vår vision och vårt medel för att skapa ett samhälle där alla har samma möjligheter, skyldigheter och rättigheter, sade Eklund.

Eklund betonade även hur oerhört viktig den liberala feminismen är som Svenska Kvinnoförbundets ideologiska bakgrund.

- Vi har varit feminister i farten under de senaste tre åren. Vi har fört val, vi har lyft fram viktiga jämställdhetsteman, vi har provocerat. Kvinnoförbundet har lyft upp jämställdheten som kunskapsområde. Vi kan vara visionärer i att föra ut det här budskapet, sade Eklund.

I sitt tal lyfte Eklund även fram devisen ”Systerskap förändrar världen”, en devis som presenterades under Kvinnoförbundets höstträff 2009. Kvinnoförbundet skall fortsätta arbeta för det positiva systerskap som finns, och även för medmänniskoskapet med de manliga medlemmarna.

Eklund avslutade sitt hälsningstal med att lyfta fram aktuella jämställdhetspolitiska teman så som jämställdhet i bolagsstyrelserna, lagstiftningen kring våldtäkt och våld i hemmen samt lönejämställdhet. Eklund lyfte även fram den rådande diskussionen kring mångkulturalism och invandring.

- Kvinnoförbundet jobbar för ett samhälle där alla ryms med. Vi lyfter fram mångfalden, solidariteten och den ömsesidiga respekten. Det här är vår viktiga uppgift.

Den allmänpolitiska debatten inleddes av Eva Biaudet, som bland annat kommenterade invandrardebatten som pågår i samhället och lyfte på hatten för Astrid Thors.

- Astrid Thors har visat att hon står för viktiga grundläggande principer. Hon har förvaltat ett av de viktigaste arv som vi har i vår rörelse. Hon är skicklig, hon är modig, hon har starka principer och hon har ledarkaraktär.

Biaudet konstaterade att man i politiken också skall våga få motståndare. Då får man även sådana som står bredvid en och kämpar för samma saker som man själv står för. Det ger en enorm kraft att jobba vidare. I och med att vi inte har fördömt främlingsfientligheten på tillräckligt hög nivå så har populismen spridit sig, anser Biaudet.

Biaudet kommenterade betydelsen av biståndshjälp och uppmanade att inte kasta bort ansvaret för hur folk har det i andra länder.

- Vi som har hållit på med biståndshjälp vet att det finns mycket problem, men när vi tänker på varje enskild människa som har fått hjälp, varje flicka som har fått födas, inser man hur viktig vår hjälp är och hur långtgående konsekvenser den har. Vi vet att det är viktigt att satsa speciellt på kvinnorna. Varje år som en flicka får gå i skola ökar hela landets BNP helt konkret.

Biaudet nämnde att även gällande människohandel är könsperspektivet väldigt viktigt. Tendensen är att det är lätt att säga att det också är män som blir offer för människohandel. Det tycks vara svårt att säga att 80 procent av dem som känns igen som offer för människohandel är kvinnor och att det väldigt ofta handlar om sex. Kvinnorna råkar också nästan alltid ut för sexuellt våld. Också i Finland ser det ut som om offer för sexhandel är i en betydligt sämre situation än människor som är offer för människohandel för arbete.

I sin inledning till den allmänpolitiska debatten talade Biaudet även om ledarskap och poängterade att vi som kvinnor måste våga ta ledarskap, trots att det känns att vi inte är bekväma. Vi gör ingen skillnad om vi bara är bekväma, sade Biaudet.

- För en politisk organisation, så som Kvinnoförbundet, är det viktigt att våga välja ledare som är beredda att göra historia. Det är bara genom att våga välja ledare som vågar ta debatt, som vågar ha en opposition, som man kan föra diskussionen vidare och klarar av att möta framtidens frågeställningar och utmaningar.

Raseborgs stads hälsning till årsmötet framfördes av riksdagsledamot och fullmäktigeordförande Thomas Blomqvist. Svenska Folkpartiets vice ordförande Anna Bertills framförde Svenska Folkpartiets hälsning. Bertills överlämnade även Svenska Folkpartiets gyllene förtjänsttecken till Kvinnoförbundets ordförande Sara Eklund. Svensk Ungdoms hälsning framfördes av SU:s vice ordförande Fredrika Åkerö.

Svenska Kvinnoförbundets 103:e årsmöte fortsätter under lördag och söndag med behandling av stadgeenliga ärenden och ordförandeval.

För mer information:
Förbundsordförande Sara Eklund 044-503 4074
Kvinnopolitisk sekreterare Petra Qvist 045-657 9578