Liberal feminism

11.04.2007 kl. 10:00
– Svenska Kvinnoförbundets ideologiska linjedokument
Proposition 1 till Svenska Kvinnoförbundets årsmöte 2007

Svenska Kvinnoförbundet fyller 100 år i år. I ett sekel har förbundets medlemmar jobbat för ett jämställt och rättvist samhälle för både kvinnor, män och barn. I olika dokument och valprogram har förbundet genom åren formulerat sin politik och sina visioner. Sakfrågor har bytts ut, segrar har vunnits och seglivade kamper fortsätter än. Förbundets arbete har alltid genomsyrats av en vilja att förbättra kvinnors villkor samt drivits av en liberal tanke, inte minst på grund av den nära kopplingen till det liberala sfp.

Glädjande nog växer floran av jämställdhetsaktivister och feministfalanger. Jämställdhet och feminism skrivs in i allt fler partiprogram och policydokument. Alla delar synen på vad målet är - ett jämställt och rättvist samhälle - men åsikterna om med vilka medel vi skall ta oss dit är olika. Den politiska höger-vänster-skalan smälter allt mer samman och nya dimensioner i politiken träder fram. Då gäller det att samla ihop kärnan och formulera den tydligt. Väljare och unga potentiella medlemmar kräver idag i allt större utsträckning att politiker, partier och förbund positionerar sig och berättar både vilken ideologisk grund de vilar på och vilka konkreta politiska åtgärder och metoder de förespråkar.

Svenska Kvinnoförbundets centralstyrelse förslår för årsmötet

  • att Svenska Kvinnoförbundet godkänner propositionen som förbundets ideologiska linjedokument

 Liberal feminism
- Svenska Kvinnoförbundets ideologiska linjedokument

Svenska Kvinnoförbundet står stadigt förankrat i Svenska folkpartiet som är ett frisinnat, liberalt parti. Svenska Kvinnoförbundets ideologi bygger därmed också på liberalismens grund. I egenskap av finlandssvensk, politisk kvinnoorganisation har förbundet som sitt syfte att samla Finlands svenska kvinnor till gemensam verksamhet för att höja medborgarandan och bevaka deras intressen i det politiska, sociala och ekonomiska livet.

Trots att sakfrågorna och tyngdpunktsområdena har varierat genom årtiondena har syftet tett sig lika och grunden förblivit den samma. Benämningarna har varit olika; förbundet har jobbat för jämlikhet, kvinnofrågor, människorättsfrågor, kvinnosaken och jämställdhet. Allt har kunnat kopplas till feminismen och dess grundtanke - lika rättigheter, möjligheter och skyldigheter för kvinnor och män - trots att det inte uttalats. Förbundet tar vid sitt 100-årsfirande steget ut och definierar sin ideologi som liberalfeministisk.

Vi arbetar för ett samhälle som är jämställt och rättvist för var och en oberoende av kön, hudfärg, religion, etnicitet, sexuell läggning eller handikapp. Förbundet betonar värdefulla rättesnören i politiken så som rättvisa, tolerans, kärlek och respekt, solidaritet samt frihet och jämställdhet. Vi organiserar oss och samarbetar för den enskilda individen, dess individuella behov och förutsättningar, med utgångspunkt i alla människors lika värde och därmed samma demokratiska rättigheter. Systerskap och kvinnosolidaritet är ledord för förbundet.

En av förbundets grundvalar är att strävan efter jämställdhet inte är en särfråga för marginalen utan en demokratisk utgångspunkt som bör gälla på alla samhällsområden. Självklara politikområden som förbundet betonar är arbetsliv och familjepolitik. Dessa två hänger oundvikligen samman och är nycklar till ett jämställt samhälle. Det är också ett bevis på att vardagslivet är politik och att tillgången till det offentliga rummet på lika villkor är avgörande för jämställdheten. Förbundet fokuserar även på internationell solidaritet med kvinnor i andra länder, våld mot kvinnor och barn samt allmänt jämställdhetsarbete i samhällsdebatten på alla nivåer, från dagis till statsrådsnivå.

Förbundet arbetar med utgångspunkt i att stereotypa könsroller och -mönster måste rivas för att makten mellan könen skall kunna omfördelas. Vi ser strukturer och mönster som orättmätigt styr våra liv och vill riva dem för att ge plats för alla blommor att blomma. Det är både en demokratisk och liberalistisk grundtanke. Jämställdhet ger oss frihet från de begränsningar som könsrollerna håller oss i. Skillnaderna mellan individer kan vara större än mellan kvinnor och män. Alla yrken, samhällsfunktioner och livsval ska vara tillgängliga för kvinnor och män med beaktande av deras individuella förmågor och förutsättningar.

Individer med fri vilja och valfrihet, vilket liberalismen eftersträvar, förutsätter ett visst mått av både social och ekonomisk trygghet. Förbundet arbetar för att upprätthålla och försvara välfärdssamhället genom att betona det sociala samvetet. Ett fungerande välfärdssamhälle prutar vi inte på utan ser det som en förutsättning och garant för rättvisa och jämställdhet. Liberalism, demokrati och välfärd går alla hand i hand och är det som sammantaget ger grogrund för jämställdhet. För Kvinnoförbundet är jämställdheten målet och den liberala feminismen vägen dit. Vi når målet genom ett medvetet arbete för förändrade attityder, sociala reformer och lagförändringar.