Folkpensionsanstaltens taxor för läkararvoden

06.04.2005 kl. 10:00
Motion 1 till Svenska Kvinnoförbundets årsmöte 2005 och motion 30 till partidagen

Många patienter idag är tvungna att anlita privatläkare och –tandläkare pga. långa köer till de kommunala läkarna eller rent av pga. brist på specialläkare och tandläkare. Folkpensionsanstalten betalar en del av arvodena för privatläkare. FPA utgår från läkararvoden som inte stämmer överens med dagens verkliga kostnader.

Folkpensionsanstalten ersätter läkar- och tandläkararvoden med 60 % för privatläkare vid nödvändig vård av sjukdomar, eller om arvodet är högre än den fastställda taxan med 60 % av beloppet enligt taxan. (Sjukförsäkringslagen 4.7.1963/364, 3 kapitel 4 §, 5 § och 6 §)

FPA meddelar att ersättningen för privattandläkararvoden är 60 % av den fastställda taxan men att ersättningen i praktiken motsvarar 30-40 procent av tandläkararvodet. Ersättningen för undersökning och preventiv behandling av mun och tänder ges en gång per kalenderår.

Exempel:

10 min. allmänläkare kostar enligt FPA:s taxa 10,30 € och därav ersätts 60 %. Enligt uppgift från en större läkarstation är taxan 26 € + expeditionsavgift.

Ett gynekologbesök på 20 min. kostar enligt FPA:s taxa 21,45 €, medan besöket de facto kostar 60-70 €.

Kostnaderna för undersökning och behandling som föreskrivits av läkare eller tandläkare ersätts till 75 procent av högst de taxor som fastställts. Innan ersättningen beräknas avdras den fasta självrisken på 13,46 euro från taxan en gång per ordination.

Grunderna för taxorna för läkar- och tandläkararvoden och för undersökning och behandling bestäms genom statsrådets förordning. Taxorna fastställs av Folkpensionsanstalten. Ersättningen beräknas enligt taxebeloppet, om kostnaderna överstiger taxan.

Exempel år 2005:

Ersättningsslag Kostnad Taxa Ersättning
Läkararvoden 51,oo 21,45 12,87
Undersökning och
Behandling 69,oo 42,oo 21,41
Sammanlagt 120,oo 34,28

Av exemplen framgår att den slutliga ersättningen från FPA är långt från 60 eller 75 procent av de verkliga kostnaderna.

Svenska Kvinnoförbundet r.f. yrkade i en motion till Partidagen i Pargas år 2001 på att Svenska folkpartiet verkar för

  • att Folkpensionsanstalten och riksdagen höjer ersättningarna för privat hälso- och sjukvård så att den utgör ett verkligt alternativ till den offentliga sektorn;

  • att ersättningen för mediciner görs mera rättvis.

Partidagen godkände motionen enligt partistyrelsens förslag:

Partidagen besluter att partiets företrädare i riksdag och regering bör verka för
 

  • att Folkpensionsanstaltens normtaxor för privatvård höjs så att de motsvarar kostnadsutvecklingen.

Svenska Kvinnoförbundet konstaterar att motionen veterligen inte lett till några åtgärder av Svenska folkpartiets organ och att en uppföljning är önskvärd.

Sedan partidagen år 2001 har dock den nya lagen om vårdgarantin stadfästs och trätt i kraft. Vårdgarantin betyder att hälsocentralerna skall uppskatta vårdbehovet inom tre dagar och därefter kommer man att poängsätta patientens vårdbehov och göra upp en plan för vården.

Enligt en enkät utförd bland landets hälsocentraler kommer en stor del eller cirka hälften att få problem och stora svårigheter. De största problemen enligt enkäten kommer man att få i fråga om tandvården.

En del av befolkningen har möjlighet att få sjukvård inom ramen för företagshälsovården.

Det är uppenbart att många patienter fortsättningsvis blir tvungna att anlita privata hälso- och sjukvårdstjänster samt tandläkartjänster för att att bli vårdade inom en rimlig tid eller av sin egen bekanta läkare.

Med hänvisning till ovanstående yrkar Svenska Kvinnoförbundet på:

  • att den av partidagen år 2001 omfattade motionen om att höja Folkpensionsanstaltens taxor följs upp av partiets representanter i riksdagen och regeringen.

Svenska Kvinnoförbundet r.f.
Anna Lena Karlsson-Finne,  förbundsordförande
Agneta Udd-Saarela generalsekreterare

Partistyrelsens utlåtande:

Läget vad gäller FPA:s ersättningar för undersökning och behandling hos privata läkare och tandläkare har inte nämnvärt ändrat sedan motionen behandlades vid partidagen 2001. Därför är det på sin plats att aktivera uppföljningen av motionen och samtidigt följa med hur systemet med vårdgaranti som infördes 1.3.2005 förverkligas av kommunerna i praktiken. 

Partistyrelsen föreslår för partidagen:

  • att Svenska folkpartiets representanter i riksdagen och regeringen följer upp den av partidagen omfattade motionen år 2001 om att höja Folkpensionsanstaltens taxor gällande ersättningar för privat läkar- och tandläkarvård.

  • att Svenska folkpartiet följer med hur systemet med vårdgaranti förverkligas i praktiken.