Den historiska utvecklingen inom jämställdeten uppvisar stora förändringar i synen på kvinnan och familjen i mitt forna hemland, Ryssland.
Från att har varit en föregångare i början av 1900-talet gällande kvinnornas emancipation och deltagande i samhällsbygget på lika villkor, har landet nu landat i ett samhälle där kvinnas ställning är skör.
Men den 8 mars, internationella kvinnodagen, är likväl en helgdag i landet. Landet stannar upp och firar kvinnan, bokstavligen. Glada män med en bukett i ena handen och Sovetskoe schampanskoe i andra, lite generade men lyckliga kvinnor tar emot hyllningar i en hel dag.
I tal till kvinnan lyfter man hennes utmärka kunskaper i köket, hennes skönhet, flitiga arbete och framför allt att hon är en god mor.
Många år i Finland har fått mig att inse att bakom alla dessa ord finns inga garantier för ett ekonomiskt oberoende, möjligheter till arbeteskariär eller en välförtjänad pension. Kvinnans lön i Ryssland är 60 % av mannens och våld i hemmet toppar statistiken.
Lyckligtvis finns det organisationer som jobbar med jämställdheten och lyfter upp frågorna på olika sätt i Ryssland, och här ser jag stora möjlighter till samarbete och utbyte med Finland.
Tanja Ljungqvist
Vice ordförande, Svenska kvinnoförbundet