Jämställdheten ska beaktas vid anordnandet av social- och hälsovården. Allt från den förebyggande vården och allmänna hälsovården till specialsjukvården måste genomsyras av ett jämställdhetsperspektiv.
Könskonsekvenserna av social- och hälsovårdsreformen måste bedömas och beaktas i alla skeden av vårdreformen.
Kommunens beslutsfattare i de nya landskapen ser till att kvinnors, mäns och ickebinäras eventuellt olika behov, hälsorisker och livssituationer beaktas i hälso- och sjukvården samt i socialservicen.
Skillnader i kvinnors och mäns hälsa ska tas i beaktande i kommunernas hälsofrämjande arbete.
Framtidens kommuner satsar på att skapa nya dialoger och partnerskap med sitt lokalsamhälle. Samarbetet med den tredje sektorn kommer att vara speciellt viktigt i och med social- och hälsovårdsreformen, bland annat i det förebyggande hälsofrämjande arbetet.
Vaccinationstäckningen ska hållas på en tillräckligt hög nivå i hela landet. Genom upplysningsarbete kan vi nå en stigande vaccinationsvilja hos alla invånare. Det är speciellt viktigt att alla barn får de vaccinationer som ingår i det nationella vaccinationsprogrammet.
Den tidiga diagnosticeringen av bröstcancer förbättras, bland annat genom att utöka screeningen av bröstcancer till åldersgruppen 40-74 år samt genom att betona och lära ut regelbunden självundersökning av brösten.
En ökad satsning görs på att erbjuda klimakterierådgivning vid hälsovårdscentralerna.
Tjänster inom sexuell och reproduktiv hälsa
Våra krav
Gratis preventivmedel, som omfattar alla preventivmedel, erbjuds i kommunen för alla unga under 25 år.
Kommunerna satsar på kvaliteten och tillgängligheten av sexualrådgivning för unga, till exempel genom att utveckla ny verksamhet så som ”walk in”-mottagningar vid sexualrådgivningen, där unga har möjlighet att med låg tröskel och utan tidsbeställning tala med proffs.
Rätten till sexualfostran och information om sexuell hälsa förverkligas i skolorna, till exempel genom sexualfostrare i personalen som fått lämplig fortbildning.
Gratis menskoppar ska delas ut i kommunerna av skol- och studerandehälsovården.
Kommunerna gör satsningar på att öka kunskapen kring varför screeningarna för att förebygga livmoderhalscancer är viktiga och riktar informationskampanjer särskilt till riskgrupperna.
Den förlossningsförberedande verksamheten utvecklas. Besök till förlossningssjukhusen utförs i samarbete med förlossningssjukhusen som en del av rådgivningens förberedelsekurser för blivande föräldrar.
En jämlik och jämställd vård och omsorg för äldre
Våra krav
En satsning på äldreomsorgen ger också en ökad jämställdhet på köpet, eftersom anställda, omsorgstagare och klienter inom äldreboenden och hemvården till största delen består av kvinnor.
Det ska vara attraktivt att arbeta inom äldreomsorgen i kommunen.
En övergripande strategi för mångfald inom äldreomsorgen tas fram.
Social- och hälsovårdspersonalen har kännedom och grundläggande information om könsmångfald och sexuell mångfald.
Verksamhetsmodellerna inom äldreomsorgen tar i beaktande klienternas kön och regnbågsseniorer.
I äldreomsorgen ägnas särskild uppmärksamhet åt den ökade risken för närståendevårdare att utsättas för våld, inklusive sexuellt våld, som ofta förblir dolt.